Любов и рокенрол в „Кутия с форма на сърце“


Личният живот на рок звездите винаги е бил не по-малко привлекателен за милионите почитатели от музиката, която правят. Нестихващият интерес към любопитните истории около живота им и най-вече около интимната му страна дори десетилетия след смъртта на много от тях продължава да вълнува хората. И ако е вярно твърдението, че до всеки успял мъж стои една жена, този интерес съвсем не е необоснован.  Музикални икони като Елвис, Джон Ленън, Кърт Кобейн, Джим Морисън със сигурност се вписват в определението „успял“. Но кои ли са били онези нежни създания, превърнали се в техни вдъхновения, завладели сърцата им, а нерядко и споделили съдбата им с всичките последствия от славата?

На този въпрос отговаря чисто новата книга на издателство „Махалото“„Кутия с форма на сърце“. Заглавието не е случайно – заимствано е от едноименната песен на Nirvana от албума In Utero. А самият Кърт се вдъхновява за песента от една истинска кутия с форма на сърце, която Кортни му подарява в началото на тяхната връзка и в която има… е, ще прочетете сами, няма да ви лиша от удоволствието…

В сборника ще прочетете историята на Кърт Кобейн и Кортни Лав – скандалната рок двойка на 90-те, без която подобна книга би изглеждала недовършена. Ще се запознаете с шокиращата пънк сага на Сид Вишъс и Нанси Спиджън, но и с романтичната (и въпреки това доста странна) история на Краля на рока Елвис и неговата любима Присила. Предопределена да бъде избраницата на неговия живот още от ранна възраст, Присила буквално е „отгледана“ и „моделирана“ от рок музиканта в съответствие с неговата представа за любовта и за жената до себе си. Ще надникнете отблизо в шантавото семейство на Шарън и Ози Осбърн, където свадите, алкохолът и силната любов вървят ръка за ръка. Или както споделя самата Шарън: „Скандалите ни бяха легендарни – припомня си Шарън по-късно. – На един гиг Ози изтърча от сцената, за да ме набие по време на китарното соло, и после се върна да си допее парчето“.

В книгата намира място и увлекателен текст за легендарната любов на Джон Ленън и Йоко Оно – любов, която според много хора е довела до разпадането на Beatles.  Закъде сме и без Джим Морисън и Памела – в епохата на свободната любов тяхната връзка е символ на търсещата и противоречива душевност, обземаща и поглъщаща; любов, която продължава до смъртта.

Джим Морисън и Памела Карсън

На този фон особено любопитна е и историята на Ерик Клептън, който пише песента „Layla“  за Пати Бойд – жената на най-добрия му приятел, бийтълса Джордж Харисън. Уникална рок драма за несподелена любов, емоционални обрати и сложни човешки взаимоотношения. Като на филм!

Няколко думи за българските автори на сборника… Да, именно български – страхотна идея на издателството да предпочете гледната точка на феновете пред преводни статии на чужди автори.

30-годишният Ивайло Александров от съвсем ранна възраст е израснал с рокендрол. Любовта му към музиката и литературата определя и пътя му в „истинския” живот и от пет години той пише активно авторски текстове за музикални събития и албуми и прави интервюта с музиканти за няколко български медии. В момента, освен работата си в Програмата, се е отдал на събиране на материали за биографична книга за една от най-големите личности на българския рок Георги Минчев.

Ани Йорданова е завършила философия, което й помага да открие и други отговори на въпроса „Какъв е смисълът на живота?” освен „42”. За нея самата често се оказва, че това е някоя книга или песен, случили се на пътя й в правилния момент, и със своите преводи и авторски текстове тя се опитва да върне този жест на вселената. Писането й е хоби, музиката – страст, а възможността да ги обедини и сподели с други ентусиасти – пътешествие, което я отвежда на невероятни места.

Професор Евгений Дайнов е едно от емблематичните имена на българския преход (а и след това). Преподавател и анализатор на общественото мнение, той с не по-малък успех се представя и на едно друго поприще, което на пръв поглед изглежда доста встрани от академичните аули и политическите коментари. Но рок сцената и неговата група Магистри са горивото, подхранващо енергията на Евгений да направи промяна, а музиката (неговата и тази на героите на рока) – призмата, през която пречупва светоусещането си.

Очаквайте и продължението на „Кутия с форма на сърце“! Вие също можете да изберете кои любовни истории да влязат във втората част. Пишете с предложения на: office@mahaloto.net

Публикувано от Жоро

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: