Копнеж по Италия – „Лебедите на Леонардо“


Книгите в нашата Библиотека идват от всевъзможни места – долитат, носени от своите страници, и си правят гнездо, където намерят свободно кътче. Най-сладко е, разбира се, когато някой ни даде книга, която е преценил, че ще ни хареса. Книга, специално за нас. Тази гостенка идва за малко, но оставя много ярки спомени след себе си. Така стана с последната книга, която прочетох и която попадна в ръцете ми съвсем случайно – заради копнежа ми по Италия.

„Лебедите на Леонардо“ разказва за живота на две реални исторически личности – Бетриче и Изабела Д‘Есте. Когато са все още малки деца, двете изглеждат коренно различни – малката е буйна, темпераментна, дори малко дива, докато по-голямата е грациозна, възпитана и пресметлива. Положението им в обществото обаче отрежда необикновена събда на сестрите като съпруги на двама влиятелни мъже. Постепенно Беатриче започва да става по-уравновесена и да се учи от по-голямата си сестра как да очарова хората, с които трябва да поддържа все по-сложни и странни взаимоотношения, докато Изабела става все по-човечна и ранима. Двете италианки се превръщат в уважавани от съюзници и противници жени, които взимат участие в политическия живот на страната, а понякога се справят с посредничеството по-добре от собствените си съпрузи. Съревнованието межу двете сестри е описано от Карен Есекс като игра за повече внимание, към което всички ние се стремим.

Няма момент, в който и двете сестри да имат всичко, което желаят – едната винаги има нещо в повече – любовта на съпруга на сестра си или пък желания пол дете. Когато Беатриче става на 23, изглежда вече е постигнала всичко, за което сестра й е копняла цял живот – положение, богатство, двама сина, съпруг с власт и връзки. Любовта е тази, която помага на Беатриче да печели битка след битка в борбата за внимание и обич от страна на Лудовико, но когато разбира, че усилията й не са оценени, отново любовта е тази, която я съсипва. Изабела продължава живота си, като способността й да се приспособява към ситуацията и да се нагажда спрямо този, който е в по-добра позиция, буквално спасяват живота й.

Може да звучи като поредния любовен роман, но книгата е разказ за чувствата, които диктуват нашите решения – било то политически, стратегически или от личен характер. Ролята на Леонардо в книгата е преплетена в личните истории на любовните триъгълници, в които двете сестри непрекъснато се озовават, но за сметка на това образът му е изграден с изключително внимание – той никога не казва повече, отколкото е необходимо, и винаги е една крачка пред другите. Действа за свое удоволствие и благодарение на таланта си успява да накара и най-влиятелните мъже да се подчинqват на желанията му. Въпреки на пръв поглед себичния му характер, той е реалист и умее да преценява много точно хората, като дори използва това в картините си и по този начин предава на поколенията не само образа, но и характера на този, който му е позирал.

Макар това да е художествена литература, при това писана от американка, чиято последна книга е за Дракула, оставете всички предубеждения настрана и прочетете „Лебедите на Леонардо“, а защо не и някоя от другите новели на Есекс? На българския пазар са излезли още „Клеопатра“ и „Фараон“. Аз лично ще си ги потърся, защото за мен тази авторка умее да влиза в роли и да пише вълнуващи книги.    

Публикувано от Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: