Кратка история на фашизма


На 9 май Европа отбелязва една забележителна, дълго очаквана от милиони хора дата – края на Втората световна война в Европа, победата над нацистка Германия. Триумфът на Съюзниците в руините на Берлин бележи и тоталния крах на две човеконенавистни идеологии – фашизма и националсоциализма.

Преди седмица у нас излезе интересното изследване на Иниго Болинага – „Кратка история на фашизма“. Перфектен повод да си поговорим за раждането, развитието и залеза на една от най-отричаните доктрини в световната история, причинила неизброими нещастия на човечеството.

„Кратка“ е доста точно определение за книгата на Болинага. Баският изследовател е побрал необятната тема за фашизма в 200 страници, написани на достъпен, увлекателен език и изчистен от излишна информация, ненужни дати и имена. Чете се бързо и почти като приказка. Като гледам структурата на текста, предполагам, че е адаптирано академично изследване, защото разглежда както теоретичните основи и релации при формирането и оформянето на фашизма като идеология, така и проследява хронологично пътя му преди, по време на войната и след това, чак до проекциите му в днешни дни.

Със своя обем и стил книгата е доста подходяща за хора, които искат да добият обща представа за фашизма и последиците от него; хора без предварителен масив от знания по темата. Въпреки това бих я препоръчал и на маниаци на тема Втора световна война, идеологии, тоталитаризъм (в това число визирам и себе си) тъй като запълва някои бели петна в познанията и дава любопитни и малко известни подробности.

Чували ли сте например за Република Сало? Това всъщност е Северна Италия за кратък период от войната, когато Съюзниците са окупирали южната част на Апенините, а освободеният от затвора Мусолини съставя марионетна на Германия фашистка република на север. А знаете ли, че Мусолини е бил една от най-големите надежди на социализма в зората на своята политическа кариера и че Ленин горещо е приветствал възхода на фашизма в Италия? Или че режимът на Франко не може да бъде наречен фашистки, а диктаторът дори разгромява официалната фашистка Фаланга в Испания?

Ценното в книгата е и засягането на фашистките движения в по-малки страни като Унгария („Кръстосаните стрели“), Словакия, Румъния („Желязната гвардия„), пък и във Франция и Англия – държави, в които подобна идеология така и не намира почва.

Внимание заслужава съществуването на партии и движения от фашистки тип след войната и дори в днешни дни – авторът изследва редица формации, които изповядват в известна степен типични за фашизма идеи. Както се изразява Болинага, на много места и днес „фашизмът чука на вратата“, умело прикрит зад привидно патриотични идеи, смесен с национализма и дори експлоатиращ идеята за общото европейско семейство.  

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Сиела“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: