Да бъдеш номер 4, но не в училище!


Сигурно много от вас знаят какво е да си номер 4 – все пак всички сме минали през училище. Обаче никой не знае какво е да си четвъртото по ред извънземно, което ще бъде убито в името на световното господство на лошите извънземни. Само Джон Смит е наясно, но вместо да си спасява кожата, решава, че иска да живее обикновен живот на нашата мила и гостоприемна планета Земя.
Мооого неразумен ход 🙂

Джон е извънземно от планетата Лориен (представете си Лориен на Дж. Р. Р. Толкин, царството на елфите), която е била нападната и превзета от враждебни извънземни, които в крайна сметка я превръщат в развалина. В деня на нападението две ракети са изстреляни в космоса, като целта е пътниците да се завърнат на Лориен и да върнат планетата към живот. На едната ракета пътува малкият Джон (всъщност това е най-новото му име, тъй като тази информация редовно се сменя) и неговият наставник – Анри. След тях обаче пристигат и злите извънземни, които почват да убиват лориенците един след друг. Проблемът е, че не могат да им видят сметката в произволен ред, а трябва да следват заклинание, което позволява лориенските деца да бъдат убити в конкретна последователност. Знаете вече нашият герой кой номер е… Хубавото е, че докато лошите са в преследване на малчуганите, лориенчетата успяват да поотраснат и да развият някое и друго умение – като да тичат бързо като вампири; да правят нещата, до които се докоснат, невидими; да упражняват телекинеза и други разни благинки.

Трима вече са убити, ред е на номер 4. Той обаче е доволен от обикновения си живот, за първи път има истински приятел и за първи път се влюбва. Решава да поеме риска и да не бяга, което обаче е първата от поредица грешки, които ще му струват много.

Книгата е невероятна смесица от всичко, което сте чели някога – древногръцка митология, фантастика, крими, тийнейджърски роман… В нея освен чуждоземни раси, има чудовища, химери, паранормални явления, а човешката раса е представена като най-посредствената – добре че дошли похотливите лориенци и оплодили няколко земни жителки, та да се появят умни „хибриди“ като Айнщайн и Леонардо например. Лудница! 🙂

Някъде четох, че книгата ще се хареса на почитателите на „Здрач“ и това не е съвсем лишено от логика (и тук имаме супер силен, могъщ, красив, сексапилен, etc., etc. герой, който се влюбва в най-необикновената девойка в училището), но като цяло ми се струва, че почитатели на „Аз съм номер 4“ ще бъдат повече момчета, които харесват „тупаницата“, грубите закачки и битките без граници, както във времето, така и във въображението. Поради тази причина, ако под ръка ви се намира някой бесен тийнейджър, който не посяга към литература, било училищна, или не, можете да се пробвате именно с това четиво.

Книгата е прекалено пищна – в нея има сигурно 100 препратки към историите на други романи, но може би точно тези заемки я правят увлекателна и четивна. Останалите, които предпочитат да прочетат книгата, а не да я използват като стръв, ще се върнат към първите любовни трепети и мога да ви уверя – нашите по нищо не се различават от тези на извънземните. Само където не предизвикват свръхестествени явления като син лъч светлина, който излиза от дясната ви ръка, но със сигурност ще преживеете и без него. 😉

п.п. Забравих да кажа, че се появява и страхотна суперсилна шестнайсетгодишна лориенка, чието развитие като героиня ще проследим в следващите книги от поредицата, надявам се 🙂 В нея ми е надеждата за Лориен 🙂

Публикувано от Девора

Екранизации:

2 мнения за “Да бъдеш номер 4, но не в училище!

  1. Ех, супер сайтче! Много го обичам! Винаги споделяте мнението си за най-новите книги излезли на пазара….не пропускате нищо 😉 !
    Относно книгата „Аз съм номер четири“ …ами супер е-много ме кефи :3 ! За сега имам само една забележка, за разлика от другите мой любими книги, за които имам доста, и тя е: Всичко е преразказано в сегашно време 😦 . Ееее, да, но е супер :] !

  2. Най-зле написаната книга, която съм чела някога! Съжалявам, но книгата се оказа пълно разочарование за мен!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: