„Резерват Северозапад“ – нема такава книга!


Резерват Северозапад…

…Нема такова место!


Всъщност има и не само че има, но е толкова колоритно, изразително и богато на емоции, че човек се прехласва неволно… ако успее да го разбере.

Иде реч за една книга, която си умирам да ви представя! Радвам се, че именно в  „Библиотеката“ ще стане дума за алманаха, който по своя характер няма аналог в печатното художествено наследство на нашата държавица. Книга, писана на наречие! Представяте ли си?

Много добре ще си го представите, ако сте попадали на уникалния сайт „Резерват Северозапад“. От няколко години това е мястото, където известни и неизвестни творци на народни умотворения, бардове на битовизма и хроникьори на северозападната душевност споделят своите размисли и страсти. Правят го така, както могат най-добре – на родния си диалект, цветистия и благозвучен северозападен говор. Мястото, където жителите на Враца, Монтана, Бяла Слатина и други емблематични места от този край на картата (тва е опашката на лъва, ако се сещате визуално) творят и забавляват посетителите с безценни късчета автентичност.Тук можете да прочетете за героите на Северозапада – местни образи като Зиката и Мими; да разберете значението на думи като „пустиняк“, „маторец“, „дръгел“ и безброй други думички и фрази, подочути из разни краища на Резервата; да се насладите на северозападен дзен (!!)…

С разрастването на сайта, появата на все повече и разнообразни както жанрово, така и тематично творби, авторите са решили да издадат и книга. Не каква да е, а алманах. Алманах „Северозапад“! Ето какво споделя в сайта по този повод създателят на Резерват Северозапад Николай Фенерски:

„Преди десетина и повече години бях убеден, че някой ден ще издавам списание. Идеите при мен еволюират и се осъществяват сами, без насилие от моя страна. Имат си свой живот. Така и тази идея се разви, порасна, узря и стана готова за поднасяне. Аз и съмишлениците ми направихме списание. Но по съвсем различен свой начин. Нашето списание не е лайфстайл, ние само се подиграваме на лайфстайла. Нашето списание не е и модно. Затова нашето списание не е списание, а е алманах. Книга, събираща в себе си мъдростта и глупостта на две-три поколения, на нашата северозападна родина от областите Враца, Монтана и Видин, книга, която ни показва без грим и украса, без излишни превземки и претенциозност. В тази книга ние сме си ние – весели, тъжни, прости, умни, нетолерантни и милостиви, незлободневни, а автентични, шантави и противоречиви. В тази книга има живот“.

Поезия, разкази, английско-северозападен речник, както и избрани коментари от форума на сайта, където, вярвайте ми, е голяма лудница… Книгата обаче няма да намерите по книжарниците. Поне засега. Създателите са изградили нещо като „революционен комитет“ и я разнасят из рОдината като Кървавото писмо на Каблешков. Можете да си я поръчате на координатите, посочени в сайта. Представяния вече са се провели във Враца, Варна, Бяла Слатина, Чипровци и други. Аз нямам търпение да се сдобия с книгата, а до тогава си чета от сайта, но трудно успявам да го правя по-дълго време – текат ми сълзи от смях, не е истина просто… Нема такова место!

PS: Чудесно представяне на алманаха вижте и при Майк Рам.

ОЧАКВАЙТЕ в сряда интервю на Николай Фенерски специално за „Библиотеката“!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: