Едно пътуване в главата на италианците


Нали знаете клишето, че книгата е прозорец към света? Един вид – четеш си книгата и се пренасяш в други страни, в други светове, опознаваш нови култури. Не вярвате ли, че е възможно? Е, ще трябва да ви разочаровам – напълно възможно е! Стига да попаднете на книга, написана от сладкодумен разказвач, ще се телепортирате не само в далечна страна, а направо в главите на нейните жители.

„В главата на италианците“ е такава книга. Истинска, безценна, неподправена! Написана от италианец, но не за вътрешна консумация, а по-скоро като за чуждестранния читател. На него именно трябва да се помогне да опознае тази на пръв поглед добре известна страна с хилядолетна история и нейния многообразен народ.

Точно такъв разказвач е Бепе Севернини. Италиански журналист, пишещ за в. „Кориере дела Сера”, футболен запалянко и автор на бестселъри (а бих добавил – и чудесен народопсихолог), Севернини е истински властелин на писаното слово! Дълго се чудих с кой български писател да го сравня, за да ви го представя най-точно – на ума ми веднага дойде Алеко, но не, Константинов все пак е живял в друго време; сетих се за Чудомир, но италианецът разказва доста по-рафинирано… Михаил Вешим може би? И все пак не… Затова се отказах да търся еквивалент. Просто ми се иска и у нас да се намери някой, който да напише нещо подобно! За собствения си народ – с перо на познавач, с дългогодишен личен опит и наблюдения, с неподправена себеирония, с усет и с удивително чувство за хумор, с любов и великодушие.

Книгата не е пътепис за Италия, макар да е разделена на глави, именувани на знакови градове из Апенините. Но е пътепис из главите и характерите на италианците, техните навици, ежедневието им, особености в общуването, в светогледа. Рушат се митове и се потвърждават други. Изключително наблюдателен, авторът тършува из най-типичните особености на сънародниците си и с чувство на хумор и тънка ирония ги представя на чуждестранния читател. Разгледани са всички онези топоси, сакрални за жителите на Апенините – площадът, църквата, главната улица, училището, кафенето, ресторантът и други. В същото време през смях четем за особеностите на италианското паркиране, на италианското общуване, на ухажването, на пазаруването, на работата, на външния вид, на светофара… Севернини не се колебае да отбелязва някои недостатъци на италианците като шофирането на червено (тъй като там правят разделение между „червено“ и „наистина червено“) и колебанието „дали да мине на зелено, рисувайки да бъде блъснат от някой, преминал на червено“, но го прави с една симпатия, без нападки и жлъч. А от примерите, които дава, има какво да научим и у нас, в България:

„Да знаете, неизбежната незаконност е измама.Младежите с мотоциклетите в Рим си сложиха каски, щом се реши да бъдат спирани и глобявани.В Неапол карат без каски. Не защото са неаполитанци, а защото никой не им налага спазване на този закон“

Споменах в началото, че няма да правя сравнение в България. Но не е възможно в случая с тази книга. Написаното е толкова забавно, толкова увлекателно и звучи толкова близо до нашенската действителност, че сравнението идва от само себе си. Оказва се, че по безчет характеристики сме съвсем като италианците! Севернини вероятно очаква, че ще изненада чуждестранния си читател с разказаното от него и може би го постига – за немския или английския читател. Но не и за българина – и шофирането, и привичките в кафето, и общуването между съседите толкова прилича на нашенското, че прави четенето още по-забавно.  

Може да не сте ходили в Италия, а може и да сте ходили, но да не сте видели нищо от богатата италианска душевност. И в двата случая тази книга ще ви помогне да запълните пропуските. И ще ви забавлява…много!

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Колибри“.

Едно мнение за “Едно пътуване в главата на италианците

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: