Асовете на Луфтвафе


След като ви представих автобиографичните книги на ненадминатия „щукар“ Ханс Улрих Рудел и бойния дневник на изтребителя Хелмут Липферт, мисля, че е време да продължим авиационната тема с едно по-обхватно изследване. „Асовете на Луфтвафе“ ще ни пренесе отново на най-драматичния театър от сраженията през Втората световна война – Източния фронт. В гигантската битка на Германия и нейните сателити срещу Съветския съюз пилотите на Луфтвафе извършват изумителни подвизи. Мнозина от тях стават експерти – така наричат онези, които вече имат на сметката си няколко десетки свалени противникови самолети. Именно за тях става дума и тук.

Книгата е разделена на две части. Първата проследява бойния път на пилотите от ескадри, въоръжени с най-масовия немски изтребител през войната – легендарния Месершмит Ме-109. Многократно доказал своята надеждност първо в небето над Испания, а след това и по фронтовете на Франция, Югославия, Гърция и цяла Европа, плюс Северна Африка, „месерът“ надминава всички съветски самолети от началото на инвазията в СССР. За броени дни пилотите регистрират внушителен брой победи срещу обърканата и изненадана въздушна флота на Сталин. Гюнтер Лютцов, Ерих Хартман, Валтер Крупински, Гюнтер Рал, Вернер Мьолдерс се превръщат в имена, означаващи победа. Славата им се разнася далеч от фронта с огромния брой свалени самолети. Ерих Хартман, русокосото момче с неуверен старт в изтребителната авиация, се превръща в ас номер едно за всички времена в целия свят със своите 352 потвърдени победи. Той и още цяла плеяда асове затвърждават легендата за непобедимия „месер“ много след като в небето над фронта са се появили доста по-маневрени и ефективни самолети.

Такъв изтребител е другата легенда на Райха – Focke Wulf 190, който се появява като поддържаща роля на основния Ме-109. Много скоро става ясно, че творението на инж. Курт Танк надминава „месера“ по редица показатели. По-лесен за управление, по-удобен за пилота, по-маневрен, той веднага започва да носи победи за Луфтвафе. В книгата е описан изпълненият с превратности боен път на този изтребител и десетките победи на германските асове, постигнати на неговите криле. Същевременно става дума и за трагичните загуби на опитни пилоти, за отстъплението с бой по целия Източен фронт под натиска на неизброимите съветски армии, за преследването на слава, а в някои случаи и на ордени, които се превръщат в бленувани цели.

Като всяка книга за войната, написана от немска гледна точка, и тази завършва с огорчението от погрома сред руините на победения Райх. Повечето експерти или намират смътта си до май 1945 г. или завършват войната, летейки на новите реактивни изтребители Me-262, които са първите серийно произвеждани в света! Въпреки иновативните проекти на авиационните инженери и появилите се в самия край на войната революционни самолети, Германия е сразена. Асовете на Луфтвафе обаче записват имената си в славната история на бойната авиация, а разработените от германските учени проекти стават основата за цялото развитие на следвоенните изтребители (достатъчно е да видим съветския МиГ-15 и американския F-86, вдъхновени изцяло от чертежите на Focke Wulf Ta-183, а примерите са много повече).

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Атика“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: