„Завой на пътя“ – Никълъс Спаркс


Започнах „Завой на пътя“ малко след като Жоро беше прочел „Любовта е сборна касетка“ и нямаше как да не отбележа приликата между двете книги, а именно – и двете са разказ на мъж, чиято любима жена е починала. Стана ми малко страшно, а точно такова не исках да ми става, защото когато посегна към книга на Никълъс Спаркс, обикновено изключвам от лошите мисли и се потапям изцяло в този романтичен свят. Но, както съм писала и преди, Спаркс не е автор, който да пише само за веселата страна на любовта, макар книгите му да са еталон за романтика.
 
Историята в „Завой на пътя“ е трогателна и объркваща – чувствата, които предизвиква тази книга, са противоречиви, защото както в реалния живот, така и тук, няма добри и лоши, а има абсурдни ситуации, в които не можеш да решиш кой всъщност е жертвата. Никълъс Спаркс е автор, който познава еднакво добре и двете крайности – и жестоката реалност, и идиличната мечтателност, а способността му да ги съчетава в книгите си прави литературата му толкова ценена. 
 
„Завой на пътя“, макар да ни представя главните герои като изхабени от страдания хора, всъщност е разказ за връщането към живота, към чувствата, към любовта. Не ви изненадах, нали? Това връщане обаче е трудно, много мъчително и съвсем човешко – пълно с грешки, неправилни изводи и крайни реакции. Съвсем спокойно можете да се поставите на мястото на всеки един от героите точно заради несъвършеността на всеки един от тях. В същото време ще ги мразите и обичате точно заради тези техни слабости и недостатъци. Може дори да ги осъдите за това, което са, или за това, което са направили, но накрая ще разберете, че понякога всичко е без значение и само способността да запазиш и малкото, което ти е останало, е най-важното, за да си истински жив.
 
Обичам книгите на Никълъс Спаркс, защото са щедри – в тях авторът не пести нито от хубавото, нито от лошото, нито от тяхното количество. Ако ще е мъка, тя ще абсолютно поглъщаща и обсебваща. Ако ще е любов, ще е любов до смърт. Ако ще е прошка, ще е прошка завинаги.

Публикувано от Девора

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „ЕРА“.

–––––––––––––-

Ако статията ви е харесала, вижте още:

Никълъс Спаркс – „Един ден, един живот“

Никълъс Спаркс – „Незабравима разходка“

Никълъс Спаркс – „Последна песен“

2 мнения за “„Завой на пътя“ – Никълъс Спаркс

  1. един от най-омразните ми писатели 😀
    e, всеки си има такива, предполагам 🙂
    ревюто иначе ми хареса.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: