Хоридо! Спомените на един от асовете на Луфтвафе


Темата за авиацията и специално за въздушните асове от Втората световна война е широко експлоатирана от изследователи, историци и участници в сраженията. Доста книги са написани за най-резултатните авиатори, а мемоарите на някои от тях са световно известни. Преди време ви разказахме за книгата „Пилот на щука“, спомените на един от най-популярните немски пилоти, Ханс Улрих Рудел. От „Атика“ продължиха темата с друго интересно заглавие – „Асовете на Луфтвафе“, а в средата на януари на пазара излезе поредната книга на тази тема.

„Хоридо! Бойният дневник на капитана от Луфтвафе Хелмут Липферт“ е вълнуващата история на един германски ас-изтребител. Капитан Липферт е сред 10-те най-резултатни пилоти на Луфтвафе през Втората световна война. От неговия разказ няма да разберете подробности за личния му живот, идеите, мечтите и надеждите му, нито ще откриете неговото отношение на войната. Избягвайки всякакво отклонение от основната линия, Липферт поставя фокус върху истинските въздушни битки. Въпреки озадачаващата корица, на която са изобразени бомбардировачи „Хайнкел-111“ и „Ю-87“, от начало до край книгата е изпълнена с вълнуващите сражения между пилотите на „Месершмит“ от прочутата 52-а изтребителна ескадра и руските летци на Източния фронт. Там, където оцеляват само онези, които притежават изключителни умения, храброст и не на последно място късмет. А капитан Липферт без съмнение има по много и от трите, след като успява да се измъкне невредим през ужасите на войната, преживял над 680 бойни полета и достигнал изумителнатата цифра от 203 победи!

Интересен е пътят, който извървява до този успех. Включва се в активните бойни действия твърде късно, чак в края на 1942 г., когато германската армия вече отстъпва на Източния фронт. Цялата му кариера преминава практически в отстъпление и при все по-засилващата се мощ на съветската авиация, която вече се е съвзела от първоначалния шок и с помощта на многобройните американски самолети, получени по лендлийза, вече владее небето над фронта. Въпреки това пилотите на Луфтвафе постигат изумителни победи и Липферт, който в първите си неуверени полети изкарва от строя собствените си машини, все по-често започва да жъне успех.

За разлика от Рудел, който говори надменно и презрително за руснаците, Липферт не подценява техните умения. Напротив, пише с уважение за противника като завява, че широко разпространеното мнение за слабостта на съветските летци е много погрешно. Десетките битки, описани в книгата, разкриват именно тази равностойност – много често пилотите на Луфтвафе се измъкват на косъм от умелите атаки на противника, а победите им понякога са постигнати с огромни усилия.

С такива напрегнати сражения Липферт ни води от безкрайните степи на Кавказ през кошмара на отстъплението от Крим, акциите в Румъния, Унгария и накрая в самото сърце на Райха. За това време капитанът се покрива със слава, но губи много приятели в боевете, някои от които асове с голям брой победи.

С устрема на своя „Месершмит 109“ – най-популярния „боец“ на Луфтвафе, Липферт дочаква края на войната като победител сред победените – един самотен боец, който е принуден да изостави крилете си, „сразен, но не и сломен“.

Очаквайте скоро и публикация за друга вълнуваща книга от света на авиацията – „Асовете на Луфтвафе“.

Публикувано от Жоро

*Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Атика“.

––––––––––––

Ако публикацията ви е харесала, вижте още:

Ханс Улрих Рудел – „Пилот на Щука“

Карл Дьониц – „10 години и двадесет дни“ – I и II книга

3 мнения за “Хоридо! Спомените на един от асовете на Луфтвафе

  1. Прочетох и притежавам двете книги на Атика-на Рудел и на Липферт.Имам двете книги на Карл Дьониц и почти всичко което са издали от спомените на немските военни командири и бойци.Информацията която получих от първа ръка разшири познанията ми за тази война и допълних в познанията си много празноти.Добре е да бъдат издадени и други документални книги за този период,както за ракетите и техния автор,така и за разработките на атомната бомба под ръководството на Вернер Хайземберг и другите учени Планк,Зьомерфелд,Бор,и т;н;.
    Прочетох и книга на снайперист -редови боец.Поздрави на издателството за това ,което прави.

    1. За съжаление това издателство вече не съществува. Но книги с подобна тематика продължават да излизат често от изд. „Прозорец“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: