Станимир и неговата религия под Creative Commons лиценз

на

Досега в „Библиотеката“ сме ви представяли десетки утвърдени автори, чиито книги по някакъв начин са стигнали до нас и са оставили впечатления. За пръв път обаче ще ви представим автор без книга. В действителност има и много такива, които все още нямат нищо издадено, но това не им пречи да бъдат добри и оригинални. Славена Проданова, която от време на време се изявява като гост-блогър в „Библиотеката“ (когато не обикаля коридорите на Съдебната палата или близките кафетерии) ни светна за един автор… Той няма книга, но твори в блога си. Кефи се на Bad Religion и други яки банди , които изглежда влияят и на творчеството му. След като прочетох няколко негови неща, ми се прииска да го видя със собствена книга. И съм сигурен, че това ще стане. Ще оставя Славена да ви представи автора с няколко думи, след което ще ви споделим едно от неговите есета.

           Думите не са самоцел. В текста по-долу всяка намира точното си, уникално приложение, той „разстрелва” с директност и яснота, с някои простичко описани, но силно въздействащи картини от човешкия живот, които можеш да „разлистиш” зрително за един миг и да ти спрат въздуха за много повече.

Това е пъстър, забавно представен калейдоскоп, събрал  Важните Мигове, мотивиращите случки, които си случваш, вярвайки в собствената си индивидуална човешка религия.

 Авторът е Станимир Джевелеков. Не можеш да правиш паузи, докато го четеш, не можеш да допуснеш нито една периферна мисъл, стоиш си с широко отворено съзнание и трупаш Истини, които са така образно и метафорично представени, че не е нужно да ги тълкуваш. Те са за усещане.

Пише с точните изрази – усмихват, разплакват, обличат и мислите, за които си вярвал, че думи няма измислени. Доста е готино да имаш приятели, умеещи да те променят – по онзи начин… когато те карат да се чувстваш повече намерен, ако случайно си си изтърсил някъде ориентирите за правилните посоки.

Станимир си има активен приятелски фен клуб и мисля , че е някак нечестно да не го познавате. Това, че е прям, не спестява нищо и пише с неподражаем стил, се допълва от разностранното му отношение към изкуството – подписва се още с рисуване, активно участие в рок банди и собствена линия тениски с твърде оригинални щампи.

Славена Проданова

И сега … за посоките.

МОЯТА РЕЛИГИЯ

Станимир Джевелеков

За всички ситуации, които не са изрично описани, ще пише и важи следното общо положение: бъди добър с другите, не в смисъла на библейско добро срещу библейско зло, а в смисъла на не бъди неприятен тъпак. Бъди адекватен, смирен и работлив, без значение дали береш къпини или правиш секс с любовта на живота си. Къпи се възможно най-често и не се дехидратирай. Вярвай на всички, които все още не са те предали, и после вярвай на тези, които са. Спортувай, ако можеш. Смей се на всичко и всеки, но добродушно. Спи често и по възможност не сам.

За господ ще пише, че ако толкова много ти трябва нещо подобно в живота, най-добре си избери един човек – майка, спътник, дете, а защо не и тримата – без който нищо никога няма да бъде същото. Нека той бъде твоят господ, а ти дай всичко от себе си да бъдеш безгрешен пред всевиждащите му очи, да не го нараняваш и да бъдеш негов достоен и смирен поданик, дори когато е невидим за очите и не отговаря на молитвите ти.

За лъжите ще пише – това е взето от пророка Марк Твен – че малките лъжи между хората не са нищо в сравнение с големите лъжи на народите и държавите, така че лъжи на воля, стига да не нараняваш никого и стига да не си президент на народ и държава.

За хората ще пише, че всеки се ражда и всеки умира и това определя най-истинския страх, който имаме: че всичко е временно. За това съвсем човешко е да осъзнаваме тази тъжна реалност, но и мъничко божествено в случаите, в които тъпоумно отказваме да го направим.

За отвъдния живот ще пише онова за мастурбацията и нека всеки да реши сам за себе си дали го иска.

За любовта ще пише, че е трудна и фантастична работа и че се състои от три части, всяка от които още по-трудна и фантастична от предната: първо да намериш някого, за когото чувствата ти са толкова разнообразни и могъщи и кристално ясни, че всеки ред от всяка песен, всеки филм, всяка книга, всяка картина, които видиш, да се отнася единствено и само за неговите душа и ръце. После този някой трябва да се чувства по подобен начин спрямо теб, за което – понеже религията ни си няма бог, на който да се помолим – даваш всичко от себе си, и пак никой не ти съобщава дали ще стане. Ако това досега не беше достатъчно невъзможно, то последната част е просто да не осереш нещата.

За изкуството ще пише, че дори Бах не се е родил научен, и че дори рисунка като на петгодишно дете ще направи повече за света от гледането на Биг Брадър. Всички мислещи хора са обречени да бъдат артисти и друг наш пророк, Кърт Вонегът, ще ви каже, че правенето на каквото и да е с ума и с ръцете, създаването на каквото и да е, прави душата да расте, а какво друго има смисъл?

В тази точка ще пише още, че като артисти, голямата ни мисия в живота е да се научим да изразяваме мисълта си възможно най-ясно и директно, като в този дълъг процес не бива да позволяваме старческата деменция и всеобщата глупост да ни отнемат малкото красиви мисли, заслужаващи да бъдат изразени ясно и директно.

За момичетата с хубави дупета ще пише ако им е възможно да носят клинчета. За момичетата без хубави дупета ще пише ако им е възможно да не го правят.

На първа страница ще пише, че тази религия се разпространява под Creative Commons или друг сходен лиценз, така че всеки да я изповядва – или не – без страх от гонения и да я променя без някакви особено велики схизми.

На първа страница ще пише още, че това не е религия, а по-скоро учение, защото в това учение не е задължително да присъства господ. След това ще пише, че не е учение, а по-скоро лайфстайл списание, защото аз нямам диплома за учител, а просто споделям в писмена форма възгледите си за няколко битовизма. Във всеки случай тази първа страница ще завършва с една моя любима будистска притча и по-точно с последните думи от нея, идващи право от вселенските уста на Буда: „не вярвай в нещо, без значение къде си го чел и кой ти го е казал, дори и аз да съм го казал, ако това нещо не съвпада с твоя разум и твоето разбиране за нещата.“

 

Един коментар Добавяне

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.