Да бъдеш шотландец с Шон Конъри


Шон Конъри без съмнение е един от най-известните герои от света на киното, познат на поколения зрители с неизброимите си превъплъщения. Митичният Джеймс Бонд! Можете да видите загадъчната му усмивка, демонстрираща пълно съзнание за легендарния статус на притежятеля й върху корицата на книгата „Шон Конъри. Да бъдеш шотландец“. Това е първото нещо, което привлича вниманието на читателя, посегнал към луксозното издание на ИК „Еднорог“. Книгата е истинско бижу – гланцирани страници, ефектна корица и формат, придаващ й повече вид на албум, отколкото на биография. А и трудно може да се побере в типичното жанрово определение.


Защо ли? Ами защото макар на корицата да грее образът на сър Конъри, книгата представлява една изумително детайлна история на Шотландия – написана с много любов и внимание към малките и наглед незначителни подробности и изобилстваща от „разни неща, които не са известни дори на местните жители“, както предлага самият Шон Конъри на писателя-съавтор на тази книга Мъри Григър.

В същото време не е и обикновена история на Шотландия, защото част от събитията неминуемо се преплитат със съдбата и житейския път на именитата кинозвезда.

Да бъдеш шотландец се оказва истинско призвание и повод за гордост, както можем да разберем от разказа на сър Конъри. Тази малка и непозната за повечето хора страна всъщност крие древна и изпълнена със събития история, богата култура и един своенравен, но смел и забележителен народ. За всичко това авторът говори не само провокиран от лични спомени и преживявания, но и с отправки в историята за по-пълно представяне на картината. Веднага си личи и прецизната работа на Мъри Григър, който явно е поел тази нелека задача да се „зарови“ в дебелите книги с митове, легенди и исторически справки за Шотландия и да разкаже най-интересните от тях.

Между историите за крале и бардове някъде се прокрадва и фигурата на момчето, което обикаля улиците с конска каруца рано сутрин, за да разнася мляко по къщите. Същото момче, чиято мечта е да стане голям актьор, преминава дълъг път, работи като фотомодел, начинаещ актьор в театъра, до звездната слава на големия екран. Удивителната памет на сър Конъри му позволява да си спомня случки и събития отпреди десетилетия, които припомня в книгата като отправни точки за едно или друго разсъждение.

Така двамата художници – легендарният Джеймс Бонд и усърдният Мъри Грегър заедно рисуват приказната картина на тяхната Шотландия. С преобладаващо топли цветове и ясно доловимо лично отношение на любов и симпатия към хората, обитаващи това малко, но красиво ъгълче на Европа.

Публикувано от Жоро

*Книгата беше любезно предоставена на блога „Библиотеката“ от изд. „Еднорог“

Едно мнение за “Да бъдеш шотландец с Шон Конъри

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: