Чужда самоличност? О, да!

на

Едно от големите предимства на Амели Нотомб, поне доколкото познавам творчеството й до този момент, е лекотата, с която може да пише така, че все едно книгите й са писани от напълно различни автори. След „Биография на глада“ очакавах „Кралска воля“ да наподобява поне като структура отделните малки разказчета от първо лице, с които Амели разказа за някои от интересните случки и наблюдения в живота си, но не. Новата й книга си е цяла история и то съвсем не по правилата!
 
„Кралска воля“ не е точно криминален разказ за едно загадъчно убийство без следи и без извършител, не е точно и любовна история, въпреки че привличането между героите може да се определи и като такава, не е и фентъзи, въпреки че сюжетът звучи съвсем, ама съвсем невероятно. „Кралска воля“ е просто предположението на Амели Нотомб какво би станало, ако един ден богат непознат с вашата външност и на вашите години умре в апартамента ви – как героят ще подмени личността си с тази на покойника и дали ще му излязат сметките, ще оставя да разберете сами. Книгата е интересна, макар да действа малко обезкуражаващо на обикновения простосмъртен, защото се оказва, че за да имаш лукс и охолен живот, трябва да си или измамник, или престъпник, или пък зависима от наркотици, слаба, руса и безпомощна красавица. Но това си е фантазията на Амели. Аз продължавам да се надявам, че и достатъчно упоритият мързеливец също има някакъв шанс… Най-малко заради постоянството 😉
Усмихнат ден на всички 🙂
 

Книгата беше любезно предоставена на Библиотеката от издателство Colibri.

Публикувано от Девора

Един коментар Добавяне

  1. Четецът каза:

    Книгата страхотно ми допадна, някак си стилът на Амели приляга на вкуса ми и ме кара да се усмихвам дори в не-хумористичните моменти! Препоръчвам горещо и „Изумление и трепет“:) (Бени)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.