Чужда самоличност? О, да!


Едно от големите предимства на Амели Нотомб, поне доколкото познавам творчеството й до този момент, е лекотата, с която може да пише така, че все едно книгите й са писани от напълно различни автори. След „Биография на глада“ очакавах „Кралска воля“ да наподобява поне като структура отделните малки разказчета от първо лице, с които Амели разказа за някои от интересните случки и наблюдения в живота си, но не. Новата й книга си е цяла история и то съвсем не по правилата!
 
„Кралска воля“ не е точно криминален разказ за едно загадъчно убийство без следи и без извършител, не е точно и любовна история, въпреки че привличането между героите може да се определи и като такава, не е и фентъзи, въпреки че сюжетът звучи съвсем, ама съвсем невероятно. „Кралска воля“ е просто предположението на Амели Нотомб какво би станало, ако един ден богат непознат с вашата външност и на вашите години умре в апартамента ви – как героят ще подмени личността си с тази на покойника и дали ще му излязат сметките, ще оставя да разберете сами. Книгата е интересна, макар да действа малко обезкуражаващо на обикновения простосмъртен, защото се оказва, че за да имаш лукс и охолен живот, трябва да си или измамник, или престъпник, или пък зависима от наркотици, слаба, руса и безпомощна красавица. Но това си е фантазията на Амели. Аз продължавам да се надявам, че и достатъчно упоритият мързеливец също има някакъв шанс… Най-малко заради постоянството 😉
Усмихнат ден на всички 🙂
 

Книгата беше любезно предоставена на Библиотеката от издателство Colibri.

Публикувано от Девора

Едно мнение за “Чужда самоличност? О, да!

  1. Книгата страхотно ми допадна, някак си стилът на Амели приляга на вкуса ми и ме кара да се усмихвам дори в не-хумористичните моменти! Препоръчвам горещо и „Изумление и трепет“:) (Бени)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: