Пътуване в приказния свят с Толкин


На вчерашния ден, 3 януари 1892 г. се ражда един от писателите, допринесли най-много в световната литература – Джон Роналд Руел Толкин. Човекът, създал жанра фентъзи и преплел митология, фантазия и вълшебни приказки, построявайки уникален свят, по който и днес въздишат малки и големи.

Въпреки че е световно известен с приключенската книга „Хобит“ и последвалата я трилогия „Властелинът на пръстените“, Толкин е автор и на много други произведения, засягащи не само познатата на всички Средна земя.

По случай рождения ден на този изумителен разказвач, имаме удоволствието да представим в блога най-новото издание с негови творби, появило се на българския пазар преди броени седмици. „Пет фентъзи разказа“ е чудесен сборник,  събрал както произведения, познати от предишни издания или частично загатнати във „Властелина на пръстените“, така и истории, публикувани за пръв път у нас. Книгата е с красиви илюстрации, дело на Алан Лий (съвсем не непознато лице за феновете на Толкин). Тук ще намерите приказката за Роверандъм – кученцето, пътувало до тъмната страна на Луната и срещнало се с друго куче, казващо се по същия начин – Роувър. Интересен факт е, че историята има за основа реална случка – синът на Толкин, Майкъл, изгубва играчката си по време на плажа и дълго и безуспешно я търси. За да го утеши, баща му измисля версията, че Роувър всъщност е кученце, превърнато в играчка от лош магьосник.

Във „Фермерът Джайлс от Емс“ пък блясва отличното чувство за хумор на Толкин. Изпълнената с перипетии и смешни приключения история разказва за един обикновен фермер, който по чиста случайност успява да „прогони“ истински великан от земите на своето кралство, което автоматично го превръща в герой. Тази чест обаче крие своите рискове, когато един не по-малко опасен дракон си е наумил да повършее в района. В крайна сметка и драконът се оказва доста комичен герой, а доброто побеждава… в стила на Толкин.

„Приключенията на Том Бомбадил“ вероятно звучат познато за феновете на „Властелинът на пръстените“, които и преди са се сблъсквали с това интересно дребно същество. В сборника са включени 16-те истории с Том, сред които и смешното стихче „Земеслон“, което Сам разказва някъде из страниците на „Властелинът“.

Дълбоко в приказния свят ни отвежда разказът „Ковача от Голямо Омайно“, където една вълшебна звезда белязва линията на повествованието. Тя притежава силата да одухотворява онзи, който се допре до нея и да му открива вълшебни светове, непознати за останалите. Ще срещнете крале и кралици, които не винаги изглеждат като такива, майстори готвачи и чираци, а и една голяма Празнична торта с много символно значение.

В сборника е поместен и разказът „Листо от Дребносръчко“, който има доста автобиографични нотки и разказва за малкия художник с усет към детайлите на листата, който все не успява да завърши своето голямо дърво.

За финал читателят може да открие лекцията на Толкин „За вълшебните приказки“, в която той надълго и нашироко разказва за кралтвото на приказките: „необятно, дълбоко, високо и изпълнено с какво ли не: там се намират всевъзможни зверове и птици; безбрежни морета и неизброими звезди; красота, таяща чаровна магия и вездесъща заплаха; радост и скръб, остри като мечове“.

Всъщност, стигайки до там, вие вече ще сте преминали през това кралство, имайки за водач най-големия мечтател и фантаст на ХХ век. Изумителният Толкин, създал всички онези светове и народи, които всички ние тайничко се надяваме все някъде да съществуват.

Публикувано от Жоро

* Книгата ни бе любезно предоставена от изд. „Прозорец“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: