Една по-различна ретроспекция!


Не обичаме равносметките, а традиционно в края на всяка година ни заливат отвсякъде именно с такива. Който и сайт да отворите, ще видите обобщение за икономическия ръст през 2010, ТОП снимките за 2010, ТОП лафовете на Бойко за 2010, спортист на годината, мъж на годината, скандал на годината, книги на годината.

Говорейки за книги, ние ще се въздържим да ви поднасяме списък с най-добрите, най-интересните, най-продаваните заглавия за 2010 г. Това не ни вълнува пряко, защото „Библиотеката“ е място, където важно е усещането за книгата. Това усещане е специфично за всеки един от нас и може да превърне малка книжка от неизвестен автор, сбутана по дъното на лавиците, в Книга на годината за онзи, който я е открил и усетил за себе си по такъв начин. Затова ще ви припомним още веднъж нашите усещания за книгите…

За някои тази година ще остане в спомените с дъх на кафе, други изживяха своя шоколадов рай, трети пък попаднаха в своята приказка. Сред тях сме и ние, авторите на този блог. Ние, гениите, както бихме възкликнали, но след 20 години. Освободени от всякаква гордост и предразсъдъци, смело минахме по Моста на Дрина със стария безпътен автобус в търсене на своята Улица Консервна. Откъде да знаем, че автобусният шофьор искал да бъде бог! Казах му: Пълен напред, Джийвс и потеглихме. Почти изненадани направихме една незабравима разходка, запознахме се с интересни хора, които не бихме срещнали никъде другаде – плакахме със Сашенка в Съветска Русия, дивяхме се на светеца в асансьора, слушахме приказките на Ева Луна и си бъбрихме с разни аматьори, професионалисти и други участници – абе всякакви местни герои. Един вид, почти повторихме чудните патила на Пърдоний Флат, но по свой начин. 

Светът през тази година беше рок! Всички видяхме, че с помощта на фантазията Джими Хендрикс можеше да бъде българин, поне за известно време. Отваряйки вратите, преминахме от другата страна в търсене на краля-гущер. Не мина и без ексцесии –  малко кръв по магистралата и един изяден прилеп по време на концерт, но това е светът на рока – светът, в който от теб зависи да промениш живота си! И докато Фреди Меркюри ни разказваше за живота си със свои думи, за малко си представихме един по-добър свят с най-великия музикант на нашето време.

За кратко…

…Войната се отвори за кой ли път поради нестихващата страст на Жоро към баталните сцени. Качен на танк Т-34, пилотиращ „Щука“ над Източния фронт или спотаен в подводница из дълбините на Атлантика, той успя да оцелее под бомбите на горящ Виетнам, да премине през смразяващия ад на Холокоста и да дочака спасението, но и края на надеждите  като военнопленник из островите на Пацифика (не без помощта на Царя), носейки всичко свое със себе си. Защото това е не само хоби, но живот и съдба.

Пътешествието ни нямаше как да не мине през Триумфалната арка, където с трима другари пийнахме по чашка алкохол в опит за излизане от дамаджаната. От пийването ни налегна един глад, за който цяла биография може да се напише. В търсене на храна налетяхме на крадеца на книги, който ни разказа своята дълбоко потресаваща история.  Емоционално натоварена от неговите ранени думи,  Девора почти се превърна в жена на ръба на нервна криза. „Горе главата, Джийвс!“, казах й. Това е животът, това е законът на любовта. И докато Девора се чудеше какво общо има любовта, дълги сенки се спуснаха над календара и настъпи краят на още една изпълнена с приключения година.

…Ще си я припомняме един ден с умиление, възкликвайки: „Чудесни години – кучета ги яли„.

…И ще продължаваме да четем. Обещаваме ви!

Едно мнение за “Една по-различна ретроспекция!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: