Приказката на сем. Карабашлиеви – 18 години по-късно


18 години са били необходими, за да излезе на бял свят тази приказка.  Написана от познатия на повечето български читатели писател Захари Карабашлиев и съпругата му Силвия преди почти две десетилетия, оригиналът се загубва някъде из Америка. Вдъхновени да я върнат към живот, 18 години по-късно двамата сътворяват наново своята приказка, а художничката Ива Сашева й вдъхва живот с красивите си илюстрации, които изпълват всички страници и я превръщат в едно истинско произведение на изкуството.

Създадена в очарователния стил на Андерсеновите приказки, макар и доста по-кратка от тях, Приказката на сем. Карабашлиеви ни среща с тъжни по своему герои, виелици и зимен студ. И докато си спомняме за „Малката кибритопродавачка“, пред очите ни изникват съвсем истинските образи на самотния шивач и неговите парцалени кукли, невръстната продавачка на свещи и момчето-кукла с парцалено сърце. Като казвам истински, имам предвид наистина, ама наистина истински – толкова изразителни са илюстрациите в красивото издание.

Не подходждайте към книжката като към произведение от автора на „18% сиво“. Жанрът наистина е приказка и няма нищо общо с роман, нито е съвременна история, най-малкото пък чувал с марихуана може да срещнете в нея.

Подходяща да запали пламъчето на размисъл в тихите зимни вечери,както у по-малките читатели, така и у никога непорасналите мечтатели. Малко ще ви натъжи, да, но само малко – красотата, до която се докосват сетивата чрез художествените образи и писаното слово, ще вземе превес, уверявам ви.

Публикувано от Жоро

*Книгата ни бе любезно предоставена от издателство „Сиела“

Едно мнение за “Приказката на сем. Карабашлиеви – 18 години по-късно

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: