„Ние, гениите“ – за книгите и хората, които стоят зад тях


Замисляли ли сте се какъв е процесът от написването на една книга до достигането й до широката аудитория читатели в различни краища на света? Каква история се крие зад кориците зависи от самия автор, но самите корици? Художественото оформление? Закупуването на авторски права, преговорите с агенции, превода и редакцията, предпечат и печат? Почти никога не се замисляме над тези въпроси, когато вземем в ръце поредното хубаво издание от книжарницата. А в действителност това е една много важна и отговорна дейност, зад която стоят доста хора със своите специфични дейности и умения. Работа, която може да бъде и много забавна…

 Как забавна ли? Ами точно това ни разказва в своята първа книга Жечка Георгиева – изтъкнат преводач и съосновател на първото частно издателство у нас, просъществувало от зората на демокрацията чак до днешни дни – „Колибри“. Този месец издателството навърши 20 години и изненада читателите си с нещо съвсем неочаквано – книга за себе си! „Ние, гениите“ на Жечка Георгиева е една своеобразна биография на издателство „Колибри“, написана с чувство за хумор от много висока класа (авторката е превеждала Удхаус и това въобще не бива да ви учудва) и изключително неформално.  „Ние, гениите“ е книга за тримата създатели на „Колибри“, за неговите първи стъпки като издателство, за невероятните преживелици на героите по света и у нас в търсене на стойностните книги, които да предложат на българския читател. Тя не само отваря широко вратата на „кухнята“, но въвежда в личното пространство на тримата и техните семейства. Разказани са интересни случки, които вероятно самите създатели на „Колибри“ предпочитат да обсъждат само в тесен кръг близки приятели, а ето ги сега тиражирани в цяла книга. Смехът е гарантиран, а удоволствието от неподправения текст на майстор-разказвач като Жечка Георгиева е просто несравнимо!

Разлиствайки страниците, ще разберете колко е важно да имаш добър художник за кориците, да разбираш английски на делови срещи и да четеш съветски орнитоложки енциклопедии. Както и защо издателството не се казва „Медиум 999“, нито „Бекас„, хеле пък „Кокершпаньол“, а именно „Колибри“!

С тази своя изненада по повод рождения си ден издателство „Колибри“ доста смело и както подобава на истински лидер в издателския бизнес доближи още повече читателите до себе си, предлагайки им ударна доза смехотерапия и самоирония. Висш пилотаж, който със сигурност ще получи своите адмирации.

Публикувано от Жоро

* Вижте мнение за книгата и в Книголандия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: