Разтърси живота си! Направи го сега!


… Това е посланието в биографичната книга на Рудолф Шенкер, китаристът и основател на Scorpions, написана съвместно с германския писател Ларс Аменд. „Rock your life – разтърси живота си“ излезе у нас броени дни преди концерта на немците, издадена от нашите приятели „Махалото„. Знаете какво се случи после – опашката пред хотел „България“ в очакване на автограф от самия Рудолф, а след това и признанието – книгата стана номер едно по продажби в класацията на „Хеликон“. С много късмет успях и аз да се прокрадна в тълпата и да подам книгата си на Рудолф, който написа вътре своето универсално послание: „Love, love, love!„.

Няма да ви казвам какъв огромен куп книги чакат на бюрото ми да намеря време за тях. Всичките са интересни, обещаващи и просто нямам търпение. Но нещо ме накара да посегна точно към тази книга, макар да си я бях оставил за по-спокойни дни. Както прочетох по-късно в нея: „Следвай знаците в живота си!“. Уцелих точно такъв момент, в който самият аз си задавам множество въпроси за живота и за моя път в него и ръцете ми сами посегнаха към „Rock your life“.

Книгата се чете на един дъх! И след прочетеното оставаш с впечатление, че Рудолф сякаш я е писал не за себе си, а за теб самия. Не само обръщението на „ти“, което върви през цялото време допринася за това – просто е вплетена много психология, която буквално бърка под кожата на читателя и го кара да си задава въпроси. Самият Рудолф вероятно си е задавал много въпроси, докато е обмислял как да зареже професията си на електротехник и да се посвети на музиката и това е, което той нарича своя избор. Ти си човекът, който разполага с живота си и ти трябва да решиш какво искаш да правиш с него – ето го посланието му.

„Rock your life“ не е типичната музикална биография, не се заблуждавайте. Тя е много повече наръчник за избора, съветник по житейски въпроси и дори от време на време прилича на онези философски четива от рода на „Как да промениш живота си“, „Открий щастието!“ и т.н. В същото време многото съвети са подплатени с интересни примери от живота на Рудолф, които потвърждават тезата му, че човек трябва да направи това, което чувства, без да се съобразява с роднини, приятели и др., без да отлага – тук и сега. И че дори провалът понякога е част от играта и не означава, че пътят е грешен. Падаш, ставаш и продължаваш, като не забравяш, че най-важното нещо е да се забавляваш! Самият той го прави и, хей – на 61 години е, а изглежда като 40-годишен, а и живее с 26-годишна манекенка, а? Да, рок звезда е и може да си го позволи – ще кажете. Но няма нито една причина поради която и вие, или дори аз, да не можем да станем рок звезди, нали? Просто трябва да го пожелаем и да спрем да мрънкаме, а да се захванем за работа. Ето какво ни казва Рудолф! Впрочем, очевидно Ларс Аменд има съвсем немалък принос за крайния вид на тази книга, защото тя звучи наистина модерно, стилно и адски пристрастяващо – едва ли един музикант, колкото и сладкодумен да е, би могъл да представи нещата по този начин.

В книгата намерих много неща, които с пълна сила се отнасят до мен. Тя ме накара да се замисля и провокира една решителност да поема по-здраво кормилото на живота си в свои ръце. В същото време се забавлявах искрено с историите около Scorpions и преживелиците им и макар да не вярвам, че един ден ще покоря света със собствена рок група, поне съм наясно със себе си и ще пробвам… макар и по друг начин. Rock your life и вие!

Публикувано от Жоро

––––––––––––

Ако статията ви е харесала, вижте още:

Фреди Меркюри със свои думи

„Аз съм Ози“

Биографията на Кен Хенсли – да бъдеш рок звезда и след това

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: