Поглед отвътре: Професия библиотекар


Като автори на блог за книги, за нас е много важно да познаваме своята аудитория- какви са хората, които ни четат, защо го правят, какво намират в „Библиотеката“… Тези дни случайно направихме интересно откритие – една немалка част от читателите на нашия блог и фенове на страницата ни във „Фейсбук“ са … библиотекари! Или най-малкото работещи в тази сфера. Откритието ни заинтригува много и решихме да направим статия на тази тема.

Снимка: galton.org

Ето защо зададохме на няколко наши читатели с тази професия въпроса „Какво е да си библиотекар днес?“. В нашите представи тази благородна професия е доста непозната. Виждаме библиотекарите като отдадени любители на книгите, които прекарват часове сред лавиците в мълчалив досег с прашните страници, а през зимата мръзнат в неотоплените помещения (криза е…а в културно отношение е криза от поне 20 години…).

Библиотеката все повече се отваря към обществото

Нашите читатели-библиотекари се оказаха много лъчезарни хора, говорещи с гордост и любов за своята професия като за призвание.

Ето какво споделя Бояна Минчева от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“: „Да си библиотекар /архивист/ в днешно време е малко по-различно от преди десет-двадесет години. Работя в Националната библиотека от 23 години и имам доста наблюдения и лични впечатления. От 15 години съм в отдел „Ръкописи и старопечатни книги“. Библиотеката все повече се отваря към обществото. Работата ми като лектор и гид все повече се увеличава, за сметка на рутинната библиотечна дейност – обработването на книги, изготвяне на описи и пр“.

Като цяло библиотекарите са много сърцати хора и водени от любовта си към книгата и своите читатели успяват да преодолеят несгодите на ниските заплати, лошото финансиране за библиотеките, студените сгради през зимата, течащите покриви, разказва за професията си Антоанета Димитрова. Тя е координатор квалификационна и издателска дейност в Българската библиотечно-информационна асоциация, където активно се работи за популяризиране на четенето. Една от инициативите в тази насока е т. нар. Маратон на четенето, провел се през април т. г.

За проблемите в тази област ни разказа и Стефка Кърдалийска. По нейните думи днес е много трудно да бъдеш библиотекар по много причини – не е модерно да се чете, заплащането е изключително ниско, обстановката невинаги е приветлива, книжният фонд е остарял. Самата тя обаче е оптимист и си харесва професията, която за нея е нова – по начало е завършила е Техническия университет с една дълга и сложна металорежеща специалност. А защо е оптимист ли? Ами вижте какво ни е написала:

„Всеки ден се сблъсквам с различни хора и ако съм вдъхнала интерес на един млад човек, влязъл в Националната библиотека да се стопли, понеже гаджето му закъснява; или на една баба, чакаща внука си, докато е на Aliance и върнала се отново на другия ден, значи съм си свършила работата“.

Докато подготвяхме статията, ни писаха много хора от бранша. И подобен оптимизъм и любов към професията изразяват всички, независимо от условията, които не винаги са много добри. „Обичам професията си!„, ни каза Соня Денева, библиотекар в училища библиотека, а Руми Костадинова добави точки за родния си град с думите: „Библиотекар съм в най-хубавата библиотека в България –  в Плевенската!“. Има и хора като Ирена Георгиева, за които целият живот е минал практически между лавиците с книги. И това е повод за истинска гордост: Библиотекарят – той е съвременния будител, казва тя. „Вече 32 години работя само като библиотекар и не бих заменила за нищо на света професията си!„.

Хубаво е, че именно такива позитивни и енергични хора работят подобна професия и общуват ежедневно с книгите. А може би именно книгите и заключените в тях светове, палитри от емоции и истории ги правят толкова оптимистично настроени. От години те правят това, което се опитваме и ние с нашия блог – подхождат с много любов и внимание към книгата, насърчават четенето и винаги се радват, когато са успели да заинтригуват читатели. Затова можем да им пожелаем все така силна енергия и гордост от призванието библиотекар, както и много, много читатели с усет за хубавата книга.

Библиотеката

 

8 мнения за “Поглед отвътре: Професия библиотекар

 1. Първият човек, с когото си общувах най-добре в училище, беше библиотекарката. Върти ми се в главата, че се казваше Лиляна, но не съм сигурна, защото напусна по майчинство малко, след като аз се наврях в библиотеката. Бях втори клас и тя не можеше да повярва, че така „гълтам“ книги, даже ме изпитваше.
  Макар че времената доста са се променили и изпадам в бяс в Националната библиотека – макар да се наслаждавам безкрайно на хората, които обитават тъй духовно една и съща читалня, даже направо им завиждам – в кварталната е изключително приятно. Е, няма го всичко, което търся, но самото усещане за библиотека е все още успокояващо и помъдряващо. И не само от многобройните книги, а най-вече от онези, които мъдро и уютно боравят с тях.
  Благодаря ви.

 2. Смятам, че библиотеката е едно от най-хубавите неща случили се в обществото.
  Библиотекарите, които съм срещал, без изключение, са били приятни хора.

 3. Прекрасна професия е да си библиотекар – това правя през целия си живот. Мисля, че съм помогнала на десетки-десетки деца да имат отношение към книгите и към институцията „библиотека“. Четенето прави хората мъдри и това не е куха фраза. Каквито и технологии да има- книжният формат на литературата ще остане „запазена марка“ като културно-естетическо и емоционално вдъхновение.Съвсем наскоро едно момиче от 4-ти клас – редовна чичателка в библиотеката ми каза- „като порасна, ще стана библиотекар!“ Дано всеки в своята професия има подобни радостни мигове!

 4. С тази разлика, че професия библиотекар в БГ е отделен вид професия. Това е инат да работиш в пространство, което е невидимо за останалите… отдели на знанието. Двайсет години слушам изречението „въпреки ниските заплати“… Хайде стига! Защо не попитате по-голяма част от гилдията колко им е супер и как свързват двата края, докато търсят глобални думички, за да се извинят за пристрастието си към книгата.

 5. Изненадана съм , че някой се е сетил да пише статия за тази професия! И въпреки всичко аз съм благодарна на тази професия !! 20 години в Народната библиотека и 13 в 2 училищни-това е резултата от моята споделена любов с библиотеките и книгите! И благодаря на съпруга ми, че осигуряваше 4 членното ми семейство, докато аз се изживявам като будителка,защото ако някой разчиташе на мен, да е умрял от глад!!

 6. Щастлива съм,че работя вече 34 години в читалищна библиотека. Приятна е ежедневната ми среща с книгите-това е едно предизвикателство.Ако трябва сега да си избирам професия, отново ще избера тази на библиотекаря,защото е интересно и забавно да се работи в този сектор.

 7. Работих до скоро като библиограф-информатор в Технически университет – гр. Габрово. Професията ми е електроинженер с две квалификации по научно-техническа информация. Завиждам на хората, които работят сега това – заради новите технологии, за които толкова мечтаехме по-рано.Те правят тази работа супер интересна от една страна, но от друга смятам, че доста я натикват в някакъв затъмнен ъгъл – поради големите информационни възможности на Интернет, от които все повече хора се ползват и самостоятелно, без да прибягват до консултациите на информационни специалисти. Може и да греша, вие какво мислите? Съзнавам ясно обаче и съм запозната с повечето нови неща в тази професия, която обичам!

 8. Почти всеки втори колега тук казва: „Ние сме будители“ и не мога да се въздържа от коментар, защото кой се сеща за нас в Деня на будителите 1 ноември ? Винаги ми е било безкрайно обидно защо този празник е регламентиран само за училищата?! Май само ние се зачитаме като будители помежду си! Надявам се да не звуча дребнаво, но категорично не съм съгласна с факта, че будители в тая държава са само учителите!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: