„Светец в асансьора“ – анатомия на жилищния блок


Познавате ли съседите си? Общувате ли си с тях, знаете ли навиците им или предпочитате да се шмугнете в асансьора по най-бързия начин и да се изстреляте до вашия етаж тихомълком?

 Психологията на съседството и общото съжителство в градските блокове е богата, но все още слабо изследвана тема. Е, в книгата си  „Светец в асансьора“ Петру Чимпоешу е направил интересен принос в тази насока. С много хумор и ирония авторът разплита сложната мрежа от битови взаимоотношения между живущите в един вход в румънски град от средата на 90-те години. Всеки един от тях е представен с характерните си особености, а в хода на повествованието разказът става все по-въвличащ и интригуващ.

 

Малко объркващо е натрупването на толкова много герои и имена, но постепенно се свиква – и с домоуправителя г-н Йон, и със съседа от шестия етаж, решил да сглобява мотоциклет в гарсониерата си, и с учителя по тантра йога, живущ непосредствено до гениалния ученик Темистокъл. Всичко става по-особено, когато асансьорът се поврежда и в него се заселва Симеон от първия етаж. Най-обикновен обущар, решил да постигне духовно извисяване, заседнал в асансьора на осмия етаж. Ще видите как случайни стечения на обстоятелствата ще накарат съседите му да го възприемат за светец и да висят край вратата на асансьора с часове, търсейки неговото мнение по лични въпроси. Ще прочетете притчите на Симеон, ще научите за неморалните стремления на една ученичка към титлата „Мис Бал“, както и много, много пози от тантра йогата. Всичко това е разказано по единвеликодушен начин от автора, с голяма доза самоирония и…както биха се изразили някои хора, които познавам – с чудесен синтаксис! Свежа книга от балкански автор, стъпващ за пръв път на българския пазар.

Публикувано от Жоро

*Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Колибри“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: