Мак и момчетата от Улица „Консервна“


Ulica_KonservnaМак и момчетата… Кой друг може да представи шайка безделници и бездомници по такъв начин, че да легнат на сърцето на всеки читател… освен Джон Стайнбек?! Ненадминат! Неслучайно казват за него, че разбирал американците повече от всеки друг. Американският Йовков може би?

Мак и момчетата… Всъщност, сетих се. Може би Марк Твен с неговите Том Сойер и Хъкълбери Фин (а, това пък е страшна идея, ще ги препрочета!) – невръстните хулигани, чиито приключения всяко дете…поне по мое време…трябваше да прочете.

Мак и момчетата са част от героите, обитаващи улица „Консервна“ от едноименната книга на Стайнбек. Безделници през по-голямата част от времето си, те измислят невероятни начини да изкарат някой долар, често по най-сложния или подозрителен начин. Опитите им да измислят нещо интересно, с което да зарадват Док, местния авторитет в областта на медицината, обикновено се превръщат в катастрофа. И въпреки това го правят по такъв начин, че човек не може да им се разсърди.

Всички на улица „Консервна“ са такива. Характери, по повърхността на които майсторът-разказвач е минал с шлифовъчен инструмент – момичетата от публичния дом на Дора не са покварените и развратни жени, за каквито би си ги представил предубеденият читател. Нито продавачът в местната бакалия е пресметлив и алчен търговец без грам скрупули и съчуствие. Нишката на човешкото свързва всички тях и ги прави по-добри, сякаш принадлежащи на един отдавна изгубен във времето свят. И вероятно са такива, защото от времето на Стайнбек вече ни делят доста десетилетия, които затискат под тежестта си удивителните характери на неговите романи. Но там, в книгите, все още можем да ги видим. И на улица „Консервна“, разбира се…

„Винаги ми се е виждало странно – качествата, които ценим у човека – доброта, честност, щедрост, откритост, разбиране и чувство – всички те съпътстват неудачите в нашата система. А ония черти, които презираме – нетърпимостта, алчността, лакомията, низоста, егоизмът – те са пътят към успеха. И макар хората да се възхища…ват от стойността на първите, те обичат плодовете на последните“.

 Жоро

–––––

Вижте още:

Джон Стайнбек – „Безпътният автобус“

2 мнения за “Мак и момчетата от Улица „Консервна“

  1. Моля да ми обясните как мога да прочета самата книга онлайн, а не само статията за нея?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: