Смелостта да си спомним – един проект на Гьоте Институт


Югоизточна Европа е измъчвана от миналото. Спомени, формиране на идентичност, осмисляне – във всички държави от региона това е едно доста взривоопасно занимание. Общо за всички страни е съответната строга държавна политика по отношение на историята , която включва и задължителни представителни символи. Доминират етноцентрични представи за историята, като същевременно исторически аргументи предизвикват респект в актуалните политически конфликти. Историографията се характеризира с “организирана невинност” (никой не е извършител, всички са жертви на другите), историческата наука и часовете по история нямат задачата да просвещават, а служат за засилване на националната идентичност.

Така във всички страни от Югоизточна Европа намираме групи, отдадени на спомена, които са проникнали почти в цялото общество. Съответно почти не се провеждат публични дебати, липсва и научният дискурс – “отстъпниците” са изложени на риск.

д-р Рюдигер Болц

Регионален директор за Югоизточна Европа /директор на Гьоте-институт Атина

Ето така д-р Болц обяснява зараждането на идеята за проекта „Смелостта да си спомним“ – проект, който до този момент е осъществен под формата на един богат на информация интернет портал, посветен на Балканите, хората от Балканите и техните спомени.

 „Интернет-порталът “Смелостта да си спомним” ще направи достъпни всички литературни текстове на езиците на участващите страни. За тази цел текстовете и допълнителната информация се превеждат на десет езика. Уеб страницата ще съдържа също така размисли на носителката на Нобеловата награда за литература Херта Мюлер, както и на няколко експерти. Ще има още информации за страните, авторите и преводачите, както и много интерактивни елементи (блог на авторите, форум, снимки), фотодокументации, видео и музикални клипове, аудиофайлове на оригиналните текстове и др.“, казва още д-р Болц.

Интересното е, че порталът е достъпен на всички балкански езици и съдържа текстове и фотографии на автори от региона, опити за анализ и разсъждение над многото проблеми, които имаме по тези географски ширини, снимки и картички с импресии от Югоизточна Европа.  За любителите на четенето порталът ще се хареса с непринудения достъп до стойностни текстове на балкански автори.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: