Вълците на Адмирала


Документалните книги на военна тематика у нас все още са рядкост, за разлика от Русия или Америка например, където ежегодно излизат десетки и стотици. Документална литература за Третия райх пък доскоро беше и пълно табу.

За щастие и у нас вече започна да се попълва този вакуум и за любителите на военни мемоари се появиха книгите на Рудел, Майнщайн, Гудериан, биографични очерци за въздушните асове на Луфтвафе, изследвания на Waffen SS и др. Е, след като вече имаме литература за сухоземните и въздушните войски на Германия от Втората световна война, редно бе да се появи и изследване на морския флот. Факт е, че за цялата война Германия няма запомнящи се големи успехи по море, а най-големите й бойни кораби като „Бисмарк“ и „Тирпиц“ завършват краткия си живот злощастно. Затова пък подводниците  си завоюват слава на могъщ и коварен противник, който дълго време държи в хватката си целия Атлантик.

Имам удоволствието да ви разкажа за „Вълците на Адмирала“ – книгата, с която изд. „Атика“ запълват „морския“ пропуск в каталога си с военна документалистика. Блестящото изследване на Волфганг Франк разказва цялостната история на подводниците, изиграли важна роля за Третия райх в първите години на войната и допринесли за едни от най-големите успехи на германската военна машина.

Вероятно много от вас са гледали легендарния немски филм „Подводницата“ (Das Boot“) на Волфганг Петерсен и са съпреживявали миговете на триумф, страх, отчаяние и ужас заедно с брадясалите подводничари на U-96. „Вълците на адмирала“ е изпълнена с много истории като тази, от които се носи полъх на ловджийска страст, преследвачески инстинкти и страх пред невидимите заплахи на морските дълбини.

Цялото развитие на германския подводен флот, първите успехи, овладяването на Атлантика и златните времена на „вълчите глутници“ са проследени с много подробни факти, базирани на документи, спомени и разнообразни източници. Има го и художественият момент, когато авторът разказва за различни случки с подводниците, техните екипажи и борбата с противника. Пред читателя се разкрива пълната картина на подводната война и нейното развитие от тоталната доминация на немските подводници през усъвършенстването на съюзническото противодействие до краха в началото на 1945 г. Аз лично от тази книга за пръв път научих, че подводниците са достигнали бреговете на Северна и Южна Америка и са потопили немалко кораби току под носа на Съединените щати. Удиви ме и случката с един матрос, който попада в морето след битка, а подводницата му отплава без него. Мъжът успява да се добере до плаващи отломки и след няколко дни в безнадеждно положение изведнъж току пред сала изплава подводница, която прибира корабокрушенеца и дори го връща на неговата собствена лодка.

Океанът предлага не само смърт в дълбините, но дори и такива невероятни истории! Сами ще се убедите, ако прочетете книгата!

На снимката: „Вълците на Адмирала“ до умаления модел на подводницата U-96, който изработих преди време

Публикувано от Жоро

*Книгата ни бе любезно предоставена от издателство „Атика“

–––––––––––––––––––––

Ако статията ви е харесала, вижте още:

„Пилот на щука“

„Аз убивах с Т-34“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: