Фреди Меркюри със свои думи


„Фреди Меркюри: със свои думи за своя живот“ не е точно биография. Не е и автобиография, тъй като животът на този знаменит музикант бе толкова бурен и динамичен, че така и не остана време за книга. Това всъщност е един сборник, съставен от Грег Брукс и Саймън Лъптън, които в продължение на 20 години са събирали интервюта с музиканта, за да ги въплътят в свързан текст в тази любопитна книга. Ето защо и заглавието е такова – всичко, написано в нея, е казано от самия Фреди Меркюри – вярно, по различно време и в различно настроение, но обединено по теми, сред които музиката, личният живот, вдъхновението, любовта, славата и парите. Все неща, които заемат огромна част от живота на легендарния вокалист на „Куийн“.

Книгата дава много информация от първа ръка, която допълва образа на Фреди Меркюри, когото знаем от клиповете и албумите на британския квартет. Това наистина е образ на една звезда със самочувствието на знаменитост от световна величина. Да си го кажем направо – Фреди не е скромният и стеснителен рок музикант като Джими Хендрикс, нито идол на контра културата като Кърт Кобейн. Той не е и типичният рокаджия като цяло. В него има много повече от театъра, от балета и класическата музика – в поведението му на сцената, в идеите за творчеството, в експериментите… Самочувствието му е изключително високо, но то не пречи на музиканта да се прехласва пред други – като Арета Франклин и Монсерат Кабайе. С последната той записва шедьовъра „Барселона“, за който момент говори надълго и нашироко в книгата с голям ентусиазъм.

Меркюри разкрива себе си и като човек, който е дошъл на този свят, за да се забавлява и да живее живота си по своему – харчейки огромни суми за прищявки, отдавайки се на безбройни случайни връзки, но ценящ истински само шепа хора в своето най-близко обкръжение. И котките. Да, котките на Фреди всъщност са и едни от наследниците на неговото богатство след смъртта му. Един от албумите му дори е посветен на тях. „Този албум е за хората, които обичат котки. Майната им на останалите“, казва той – дързък е и може да си го позволи.

В края на книгата легендарният музикант говори за страховете си. Един от най-големите му страхове е да не се разболее от СПИН. Тъжна ирония е, че именно тази коварна болест отнема живота на този голям глас, голям шоумен и незабравим образ – Фреди Меркюри.

Публикувано от Жоро

* Книгата ни бе любезно предоставена от издателство „Прозорец“.

––––––––––––––––––––––––

Ако публикацията ви е харесала, вижте още:

„Blood On The Highway“ – Биографията на Кен Хенсли

„Истината за Металика“

„Аз съм Ози“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: