Павилионът Прасковен цвят и Сян Сян


Китайската култура винаги ми е била много интересна, затова нямах търпение да прочета “Павилионът Прасковен цвят”. Наложи ми се малко да почакам, докато най-накрая разлистя тези ухаещи на китайски аромати и похот страници, но за сметка на това толкова се увлякох в тази книга, че заживях между стените на тази “обител на вятъра и луната”.

Главната героиня на книгата, Сян Сян, още от самото начало признава, че животът й надминава и най-заплетения сапунен сериал. Понякога е имало моменти, когато съм си мислела същото за съдбите на хора, които познавам, а понякога дори за моята собствена. Уверена съм, че в истинския живот ни се случват толкова заплетени и непредвидени неща, че всеки филм или сериал бледнее.. може би дори и книгите. Поради тази причина почувствах авторката още по-близка и жадно зачетох историята, която тя е измислила, и която трябваше да е граница между нереалното и напълно възможното.

Не бих могла да разкрия много от съдържанието, защото ще проваля удоволствието от това да четете и да напрягате всичките си сетива, за да не попаднете изцяло в плен на мъката, на лесно рушимото щастие, на краткия миг любов, на отвращението от човешката природа, на несправедливостта, на отчаянието и прошката. Но дори да премълча какво се случва в сърцата на „сестрите “ от павилиона “Прасковен цвят”, то мога поне да ви споделя, че животът, който ще се разкрие пред вас, в никакъв случай не е пошъл и отблъскващ, макар авторката да си позволява богата палитра от вулгаризми при речите на някои от героите. Под цялата земна пепел, в телата на елитни проститутки живеят най-романтичните и раними “сестри” – Скъпоценна орхидея и Перла. Най-красивите взаимоотношения в романа според мен бяха точно между тези две изстрадали души, които преоткриват жестокия свят и намират истинското приятелство. Ще ми се да вярвам, че наистина съществува толкова вярност и любов във взаимоотношенията между две жени 🙂

Книгата на Минмей Ип не е просто разказ за едно момиче, което се превръща в мин дзи – тя е разказ за борбата на една жена да уравновеси всички чувства, всички пречки и предизвикателства, за да може да изпълни своя дълг към миналото, към настоящето и към бъдещето.

Романът е пропит с китайска философия и лирика, което го прави още по-голяма скъпоценност във вашата библиотека.

Книгата беше любезно предоставена от издателска къща  „Прозорец“ на Библиотеката!

Публикувано от Девора

Едно мнение за “Павилионът Прасковен цвят и Сян Сян

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: