Едуардо Мендоса и Пърдоний Флат


“Чудните патила на Пърдоний Флат” някак доведоха този герой и до моята особа. След като се запознахме, бях малко объркана – не знаех нищо за неговия свят, той пък едва ли подозираше за моя, но за сметка на това, разказвайки своята странна история на Фабий, той взе, че просветли и мен.

Трудно е да напишеш нещо за книга, която е определяна като “апокрифно евангелие”, “библейска притча” и “криминале”. Още по-трудно става, ако не си много начетен по библейските въпроси, а пък ако книгата е квалифицирана и като “най-смешната пародия на “Шифърът на Леонардо””, нещата съвсем, ама съвсем стават невъзможни. Точно в такава безизходица  попада и Пърдоний. Но докато аз просто се чудя как да ви поднеса определена информация, той трябва първо да я намери, след което да защити тезата си пред синедриона.


Цялото това лутане, в което взимат участие библейски герои, Аполон Далнострелец и герои от басни, поставя пред Пърдоний непосилната задача да разгадае не само едно убийство, а и да опознае себе си като един благороден и всеотдаен човек (какъвто той изглежда не вярва, че може да бъде).

Книгата ми напомня малко на криминалните книги-игри, които играех като малка – не заради структурата, а защото провокира читателя да мисли – но не трескаво, не с нетърпение, а с наслада, че всичко става все по-интересно и все по-заплетено.

Като срещнете Пърдоний, пратете му поздрави и от мен 😉

Книгата беше любезно предоставена от издателство Colibri на Библиотеката!

Публикувано от Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: