„Безпътният автобус“ или хора в безпътица


„Безпътният автобус“ е поредната книга, с която майсторът на думите Стайнбек ни отвежда в провинциалните кътчета на Америка. Следвоенна Калифорния и по-точно един кръстопът с автобусна спирка стават сцена за неговата история. Знаете как започват историите на Стайнбек – описание на пейзажа, което кара очите да примигват от слънцето, а гърдите да вдишват дълбоко атмосферата на прегорели ливади. Знаете и как продължават – на този фон талантливият писател въвежда своите герои, обикновени хора с обикновени професии и занимания, но с невероятно богата емоционалност. Така ги виждаме и в „Безпътният автобус“,  където сребристият автобус събира около себе си също така безпътни герои. Всеки от тях е в известна степен в спор със себе си, носи своята драма и в един или друг момент изкарва на показ мрачни страсти, пороци, вътрешни противоречия, лабилност, но и стремеж към промяна, към бягство.

Какво може да накара един автобусен шофьор да остави пътниците си, заседнали в калта и да избяга с намерението да започне „на чисто“? А какво може да го накара да се върне? Какви са терзанията на една застаряваща жена, която търси утеха от изгубената си младост в алкохола? И докъде могат да стигнат мъжете, привлечени в паяжината на фаталната жена?

И тук имаме този толкова силен образ – на фаталната жена. Подобно на „На изток от рая“, героинята от „Безпътният автобус“ е тоталното изкушение за мъжете и ужас за порядъчните жени.

Една книга, посветена на човешките емоции и състояния, които не могат да бъдат чужди за всички нас. Искаме или не, понякога просто хващаме безпътният автобус и съдбата ни завърта…

Публикувано от Жоро

* Книгата ни  бе любезно предоставена от изд. „Прозорец“.

––––––––––-

Ако ви е харесала публикацията, вижте още:

„Самотата на простите числа”

“Жена на ръба на нервна криза”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: