Амели и гладът

на

Има хора, които се учат от грешките си, но има други, които ги повтарят непрестанно, макар да са разбрали, че това не им носи нищо хубаво. Ей така постъпвам и аз – вече няколко пъти съм правила грешката да очаквам и да предполагам какво ще е съдържанието на една книга и след като няколко пъти не бях права в нито едно от предположенията си, вместо да престана с очакванията, аз продължих…

Така направих и с “Биография на глада” на Амели Нотомб. Съдържанието на тази книга, която всъщност прилича повече на извадки от дневник, на дълга и интересна статия в списание, на идеи и спомени, записани набързо в тефтера до леглото, изобщо не се оказа това, което си мислех, че трябва да бъде.

Какво си представяте, когато чуете “биография на глада”? Ако сте пословичен чревоугодник, със сигурност в главата ви ще изплуват знаменити случки с комична развръзка, непременно свързани с храната и нейното консумиране. Корицата на изданието обаче намеква за друг вид глад – този, който може да бъде заситен чрез перото (или химикалката, или клавиатурата и т.н.).

Амели Нотомб приема глада като глад за красота, съвършенство и хармония. Когато тези неща са отнети от нея още на ранна детска възраст, тя започва своето търсене, което ще я отведе от излишеството до физическата и духовна анорексия. Самата авторка споделя, че за нея физическият глад за храна е неразривно свързан с душевната липса, с празнина, която трябва да се запълни.

Автобиографичният разказ на Амели представя отделни нации през погледа на душевния недоимък или изобилие, а не на материалния. Контрастът между духовно и материално е очевиден – когато говори за лукса на Ню Йорк, от който едно дете черпи с пълни шепи, но който носи фалша и лицемерието на приятелските взаимоотношения , както и когато става въпрос за нищетата на Бангладеш, където човек може да отиде, само за да даде нещо или всичко от себе си; където хората са бледи подобия на човешки същества и въпреки това са красиви и  със загадъчни погледи.

В основата на всичко е и непресекващият глад да бъдеш обичан и да бъдеш боготворен от тези, които обичаш – нещо, от което може би всички деца имат нужда, но малко от тях осъзнават като реален проблем… или глад. Любовта не е безусловна, според майката на Амели; любовта не винаги е най-силна там, където я търсиш – най-чистата и всеотдайна връзка между двама души не винаги е между двама партньори – тя може да идва от твоето дете, от твоята сестра, от родител или дори от някой непознат. А ако кажеш “Не” и отречеш глада си, то тогава си осъден на живот без смисъл – живот, който те изяжда отвътре и те оставя вечно незадоволен.

Благодарности за фотографията от Япония на Петър Тасев 🙂

Разказът на Амели Нотомб е разказ на една жена, но представен през спомените на едно дете. Затова в него можем да открием съвсем по детски наивни възгледи за света и за човешките взаимоотношения, които обаче могат да бъдат далеч по-смислени от размислите на човек, който се е преситил на живота.

Пожелавам ви приятно четене и дано винаги сте гладни за повече от това, което ви предлага ежедневието!

Книгата беше любезно предоставена от издателство Colibri на Библиотеката!

Публикувано от Девора

3 коментара Добавяне

 1. lilia каза:

  Благодаря!За четенето, за ръката , за рожденния ден, и за любовта-отговарям!Радмвам се , че имам всичко -щастлива съм!Можете да разчитате на мен във всичко,от което има нужда и аз мога да помагам-с удоволствие.

 2. lilia каза:

  Хареса ми разказа и познах себе си.Затова благодарих.Днес имам празник и се чувствам прекрасно.затова и коментарът ми е по-различен.

  1. Библиотеката каза:

   Привет,
   наистина можем само да се радваме за това! Честит рожден ден и да откриваш още много хубави неща, които да те усмихват! :)))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.