„Какво общо има любовта?“ според Луси Бродбент


Като малка имах ясна представа какво ме чака в живота – бях планирала колко пъти ще се омъжвам и развеждам и с какво точно се предполага да допринесе всеки един от съпрузите ми. Така например трябваше първо да се омъжа за готвач, за да се науча да готвя. Е, вече мога да готвя (това го казвам с известни уговорки, но все пак няма да ви оставя да умрете от глад), така че нуждата от церемонии и брачни обети отпада 😉 Изабела обаче има други цели, поне що се отнася до бъдещия й съпруг – тя не иска никакво друго качество от него, освен да й осигури бездънна торбичка, от която да вади ли вади зелени банкноти…


Бела е „материалистка със съвест”, както я описва един от героите в книгата. Тя заминава за Щатите с единствената цел да си намери съпруг с колкото се може повече пари, който да й предложи целия лукс на земята. Личи, че авторката се е притеснявала героинята й да не бъде почернена в очите на читателките, затова малко по малко се запознаваме с трагичната история на Изабела, която на 13 губи и двамата си родители, след което е отгледана в цял куп приемни семейства. Целият цинизъм, който тя използва като защита срещу останалия свят, е последица точно от това подмятане от къща в къща.

Докато сексапилната англичанка с дълги крака, руса коса и големи гърди се чуди кой богаташ да свали, като се пробва с всеки, включително с работодателя си, за чиито деца се грижи, ние виждаме нейната особа и в друга светлина – като грижовна и майчински настроена жена, като отритнато и пренебрегнато дете, като човек, който има нужда от внимание и любов. През цялото време авторката се опитва да ни убеди, че Бела е станала такава особнячка заради миналото си, но аз все се питах как така  това момиче реши, че точно богатият мъж е ключът към щастието, а не себереализацията и опазването на околната среда например. Радвам се, че Луси Бродбент отговори на този мой въпрос и в крайна сметка изпрати Изабела да си печели сама парите и да стане един по-примерен и романтичен човек, какъвто всъщност винаги се е криел някъде дълбоко под голямото й деколте. Неуверена в себе си до момента, в който някой друг не й показва колко ценнен човек е всъщност, Бела е момиче като всяка една от нас. За всички ни е известно, че брак без любов, но соллидно подплатен с пари, е възможен, докато обратното е обречено на провал. Все си повтарям поговорката, че „когато бедността почука на врата, любовта скача през прозореца“. Какво ще се случи в живота на Бела, как точно ще я промени и дали всички събития няма да се окажат поредица от фатални грешки, оставям на вас да разберете.

Страхувам се, че за вманиачените материалистки героинята ще се окаже не достатъчно безнравствена и безпътна, за да отговори на техните очаквания. Но това не е наръчникът „Как да си хвана милионер” и всеки, който посегне към тази книга, ще очаква голяма доза хумор, самоирония и справедливост. И ще ги получи.

п.п. Преводът е екстра – написан с творчески замах и звучи така, сякаш оригиналът е писан от българка.

Книгата беше любезно предоставена от издателство Colibri на Библиотеката!

Публикувано от Девора

Ако статията ти харесва, виж още:

„Шоколадов рай“

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: