Аз убивах с Т-34


Слабостта ми към военната тематика често избива във всякакви посоки – ровичкам се из ръждясалите машини в музеите, сглобявам танкови и авиационни модели в мащаб 1:35, чета каквото ми попадне за авиационната и бронирана техника от Втората световна война. Преди време ви представих една забележителна автобиография – мемоарите на Ханс Рудел, „Пилот на Щука“. В нея германският ас обстойно пише за своите многобройни атаки над руските танкове, без много емоция и хладнокръвно по арийски. Тогава се замислих какво ли ужасяващо чувство е да си в подобен танк…

Книгата, която ви представям днес, отговаря точно на този въпрос. „Аз убивах с Т-34“ от Артьом Драбкин е едно от новите предложения на изд. „Прозорец“, което веднага прикова вниманието ми. Книгата условно може да бъде разделена на две части. Първата представя самата машина – легендарния танк Т-34, неговата история, спецификации, технически особености, сравнение с други машини и мнения на воювалите с него танкисти. По-скоро енциклопедична и наситена с цифри и технически описания, тази първа част би се харесала най-вече на маниаците по военна техника и на любителите на танков моделизъм като мен.

Втората част съдържа спомените на няколко участници в Отечествената война, воювали на Т-34. Всички те разказват за нелекото ежедневие на танкиста, за кошмарните условия, при които са принудени да живее и да се бие екипажът на танка, за ужасната смърт от шрапнелите и огъня в запалените машини, за опиянението от боя, когато напредваш и мачкаш всичко по пътя си, а около теб избухват снаряди. Спомените не носят никакви белези на патос и идеологически пълнеж. Напротив, разказани са чисто човешки, с подробности за отношенията между войниците, за третирането на врага, за нелепата смърт на безброй млади хора, много от които си отиват поради грешки на своите или немарливост на командирите си. И въпреки всичко в тези спомени прозира гордостта на всеки от танкистите, че е воювал на Т-34 – танка, който изнесе на бронираните си плещи победата във Втората световна война.

* Книгата ни беше любезно предоставена от Издателство „Прозорец“.

Публикувано от Жоро

Ако статията ти е харесала, виж още:

„Пилот на Щука“

„За войната без цветя и рози“

Джордж Оруел – „Почит кък Каталония“

2 мнения за “Аз убивах с Т-34

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: