Биографията на The Doors: сюрреалистично пътуване „от другата страна“


Отворете всички врати! Минете през която ви харесва!

Да виждате някаква поличба?“, пита Джим Морисън приятелите си, когато научава за смъртта на Джими Хендрикс. Гениалният музикант умира на 27 години от свръхдоза. Същата съдба сполетява не след дълго друга емблематична фигура в рока от 60-те – Джанис Джоплин. Умира на 27. През 1994 г. идолът на цяло поколение Кърт Кобейн намира смъртта си по подобен начин… на 27. Призрачната бройка допълва един друг легендарен музикант, белязал с името си една епоха. Джим Морисън и неговият кратък, но неимоверно бурен и шокиращ живот са описани с много детайли в книгата „The Doors: От другата страна“, излязла у нас от издателство „Махалото“ (да, същото издателство, което пусна биографиите и на Кърт Кобейн, и на Джими Хендрикс, останалите от злокобния „клуб 27“). Фактът, че книгата е претърпяла второ издание у нас е повече от достатъчно красноречив. Самото издание представлява истинска радост за феновете на хубавите книги – стилна корица, десетки фотографии на Морисън, пълна дискография на групата.

Още докато започвах книгата за Кобейн, се питах каква ли биография може да създаде един живот, продължил едва 27 години. Прочетеното ме убеди, че това е напълно възможно. И Кърт, и Джим Морисън дотолкова изпълват със съдържание всяка година от своя живот, че книгите за тях създават впечатление за цяла епоха. Епоха, която отминава безвъзвратно със смъртта на идола, за да остане легендата. А легендите не умират и днес, 40 години след създаването им, песните на Морисън и The Doors звучат все така пленяващо.

Прочетох книгата под звуците на студийните албуми, които момчетата сътворяват за своите 5-6 години съществуване. Въобще не мога да си представя какъв ефект е имала тази експлозивна, психеделична смесица от китарни рифове, магически орган и пленяващите вокали на Джим върху тълпата от 60-те, която до този момент е слушала Бийтълс и разни кръчмарски блусове. Книгата открехва именно тези „врати“ – сценичното поведение на Морисън, неговият контакт с публиката, скандализиращите му предизвикателства към тълпата, които водят до съд…


Животът на Джим е налудничава смесица от емоции и впечатления. Ексцентрик, прекаляващ с алкохола и експериментиращ с наркотиците; поет, стремящ се да избегне образа на рок звезда; полигамен секс символ напълно в духа на 60-те; бунтар срещу институциите и бариерите в умовете на хората… Джим е всичко това, но и много повече. С ясната мисъл, че живее „на един дъх“, той създава суматохата, „подпалва огъня“ на измореното от ограничения общество, след което си отива. Преминава „от другата страна“ – нещо, за което е говорил, пял и писал толкова време, но въпреки това изглежда неочаквано и изненадващо за света. Това е Джим, „шпионинът в храма на любовта“, „кралят на гущерите“, „ездачът на бурята“. Силно емоционално пътуване, което определено си струва четенето… И слушането.

ПС: Между другото, у нас също имаме потенциален член на „клуб 27“. Христо Ботев умира на 27. Бунтар, гений, революционер. Ако беше роден на друго място в друго време, щеше да бъде рок звезда. Убеден съм!

* Книгата ни беше любезно предоставена от Издателство „Махалото“.

Публикувано от Жоро

–––––––––––––––-

Вижте още:

Истината за Металика?

Биографията на Кърт Кобейн

2 мнения за “Биографията на The Doors: сюрреалистично пътуване „от другата страна“

  1. България има член на клуб 27 – Димитър Воев умира на 27 преди 18 години. За мен, а и за много други, това име е толкова култово, колкото и Хендрикс, Морисън, Джоплин, Кобейн и останалите.

  2. @Vancho: Честно казано, не знаех, че Воев умира на 27. При него обаче смъртта не е била толкова жадувана и животът му не е бил толкова саморазрушаващ се. В това е трагедията му – на върха на творчеството си животът му е прекъснат по такъв злощастен начин, преди да успее да види дори раждането на второто си дете… Ех, ако напишат биография на „Нова Генерация“…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: