Търси се: Моливко и Сръчко


Но не новите издания, а онази стара книжка, която преди толкова години беше най-любимото ми четиво… 

Когато бях малък, в апартамента на баба ми се подмяташе част от една детска книжка, без корици, с много липсващи страници, но с интересни илюстрации и още по-интересни герои. Става въпрос за приключенията на Моливко и Сръчко – едно тантуресто момче с червен перчем и молив вместо нос и неговият приятел, сглобен от болтове и гайки. Заедно те правеха дървени корабчета и забъркваха различни приключения… Ех, вече не помня приключенията, а и в крайна сметка разполагах само с част от книгата. Вероятно аз самият като малък пакостник съм отговорен за плачевния й вид, за което сега, толкова години по-късно, дълбоко съжалявам. Но е факт, че тази книжка ме впечатли много навремето. Толкова много, че още тогава, в първи или втори клас може би, взех една тетрадка от 20 листа и в нея написах собствена книга. Моята първа книга. Озаглавих я „Приключенията на Моливко и Сръчко“ – гаден малък плагиат, а? Всъщност не. Бях използвал имената им, както и моментът с изработването на дървено корабче, но я развих по свой собствен, детински начин. С измислици, вдъхновени от детските сериали и богатото ми въображение, а и с много илюстрации, нарисувани с химикал.

Наскоро попаднах на тези мои писания и ще ви ги представя съвсем скоро. Но преди това искам да ви помоля да ми помогнете в издирването на старата книжка. Някой чел ли я е? Да се намира на нечий прашен таван? Много ще съм благодарен, ако някой я има и е съгласен да ми я даде за няколко дни – за мен ще бъде много сантиментален жест, който ще ме върне поне за миг в детството.

Публикувано от Жоро

7 мнения за “Търси се: Моливко и Сръчко

 1. Също така се търсят лицата Маншон, Полуобувка и Мъхеста Брада. последният е заподозрян, че на брадата му растат боровинки.

 2. Ох, намира се у нас, но къде точно, един дявол знае. Търсих я тази вечер два часа с тайната надежда да изненадам непознат, който като дете е харесвал една книга, която и аз обичах, но намерих един куп други неща, не и тази обаче.

  Ще потърся още малко, но ако някой ме превари, ще ми спести ровене из шкафове.

 3. Ridiculous, дори да не я намериш, искрено ти благодаря за желанието да помогнеш :)) А ако покрай търсенето си попаднал/а на други отдавна забравени неща, значи въобще не е било излишно :))

  SCHZ, лесно ти е на теб – За Маншон и Полуобувка има ново, хубаво издание, което се намира във всяка книжарница. Поне в „Пингвините“ със сигурност! Провери! 🙂

 4. Намира ми се и не е в прашния таван а в детската библиотека на хлапето (но ще погледна довечера пак за по-сигурно).

  Какво точно искаш да я правиш?

 5. Ама да не би да е от новите издания, щом е на хлапето? Защото на мен ми трябва старата, от едно време 🙂 Какво мисля да я правя ли? Просто да я прочета за два-три дни и я връщам непокътната 🙂

 6. А моята книжка е – т.е. от моето детство. Малко пред полуразпад както се предполага.

  Ще измислим нещо – подозирам че ми виждаш ел. пощата. Драсни на нея да се разберем за подробности.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: