Гордост и предразсъдъци


Една от най-известните творби на Джейн Остин, превърнала се в “ДНК на любовната литература”, е също така и една от книгите, които съм препрочитала с интерес и чиято екранизация, дело на Joe Wright, не мога да престана да гледам отново и отново – Pride and Prejudice.

Преди няколко години, когато все още телекомуникационните услуги се въртяха предимно в орбитата на БТК, аз изхарчих парите, които наивната ми майка ми беше поверила за  сметката за телефон, за да си купя огромна книга с по-известните новели на Джейн Остин. Писано ми било след години да получа красив комплект от същите произведения като отделни издания, но кой да знае…

Огромната книжна тухла А4 формат ме запозна за първи път с историята на Лизи и Дарси. Истинската любов към Pride and Prejudice обаче ме завладя едва след екранизацията с Кийра Найтли, в която всички излишни неща от книгата бяха успешно премахнати, а режисьорското изпълнение наистина е произведение на изкуството. Повечето хора намират по-старата екранизация за по-добра, но аз успях да намеря само серите на BBC, в които участва Колин Фърт и той беше единствената причина да изгледам всички серии, от което начинание бях готова да се откажа още при първия сблъсък с вида на актрисите (не че искам да кажа нещо лошо за английските момичета…). Интересен ми беше фактът, че в същата година друг много известен бритнаски актьор – Хю Грант – играе главна роля в Sense and Sensibility. Но стига толкова за филмите. Нека кажа нещо и за самата книга.

 

Макар моите предпочитания да клонят към филма, той не би бил толкова добър, ако нямаше подходящата основа. “Гордост и предразсъдъци” представя едно богатство от характери, ако вземем дори само семейството на главните героини – Бенетс. Всяка една от дъщерите е с много ясно откроена индивидуалност и нито една не прилича на другата. Разнообразието от характери може и да не изглежда съвсем правдоподобно и понякога търсеният ефект на контрастите да дразни (например Мери можеше изобщо да не съществува, но пък кой щеше да е контрапункт на вятърничевата и егоистична Лидия?), но не е нещо, което да ви лиши от удоволствието да прочетете книгата. За разлика от Northanger Abbey, тук сюжетът се разива бавно, чувствата претърпяват плавна градация и за щастие – повечето герои са активни през цялата история и светът не се върти само около двамата влюбени, които все не могат да нацелят подходящия момент и място да се заобичат.

Най-хубавото в Pride and Prejudice е, че главната героиня осъзнава собствените си грешки и е склонна да търси проблемите в себе си. Казвам, че това е хубаво, защото ми е омръзнало от героини, които са просто красиви и очакват нещата да се случват около тях, берат цветя и свирят на пиано, леещи сълзи по любимия и бездействащи по най-безобразен начин. Елизабет Бенет е импулсивна и леко дива, горда, но не и сляпа за недостатъците дори на най-близките си хора.

С течение на времето открих, че точно тази обстоятелственост, която изпълва страниците на новелите на Остин, прави така, че читателят изцяло да се потопи в тази толкова чужда и далечна атмосфера. Много автори са се опитвали да копират това “ДНК”, което Джейн е оставила в наследство на английската литература, но за мен, поне досега, не се е родил достоен наследник.

Публикувано от Девора

Едно мнение за “Гордост и предразсъдъци

  1. Една от любимите ми книги. Чела съм я мнооого пъти и винаги го правя с удоволствие. Бих препоръчала „Доводите на разума“, „Разум и чувства“ и „Менсфийлд парк“. Останалите на Джейн Остин не съм ги чела, но тези са увлекателно четиво. Относно филмите – според мен американците не трябва да правят екранизации на английски романи. Винаги развалят всичко и Кийра Найтли не може да спаси филма. Всички английски екранизации са чудесни!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: