Много смях с Удхаус и неговия Джийвс


За невероятното перо на П. Г. Удхаус и неговия талант да прилага истинска смехотерапия върху своите читатели разбрах благодарение на Здравка. За последния ми рожден ден тя подходи нетрадиционно и вместо книга за война или политика ми подари една чудесна доза хумор с “Пълен напред, Джийвс!”. „Ще ти хареса”, каза ми.

Посегнах на нея в момент, в който не ми се четеше нищо сериозно. Изморен, отегчен, имах нужда от освежаване и неангажиращо четиво. По навик първо разглеждам отвсякъде кориците, уводни думи, посвещения и т.н . Тук на задната корица прочетох, че книгите на Удхаус са препоръчвани от много психотерапевти като лек срещу депресията. Ха! Да видим, казах си…

 „Пълен напред, Джийвс!” се оказа истински коктейл от смях и емоции от началото до края. И истински триумф на словото, заслугата за което е изцяло на автора, но трябва да се благодари и на перфектния преводач. Прочитайки книгата на български, само мога да си представя как звучи в оригинал. Всяко изречение е наситено с хумор, майсторски изобразявайки почти идиличната картинка на едно аристократично английско общество в началото на ХХ век. Идилична, защото от прочетеното човек остава с впечатлението, че в този свят липсват грижите и мъките на обикновения човек, усилената работа и т.н. А почти идилична, защото дори в този утопичен свят има любов и раздяла, сърдечни болежки и т.н. Само че тези малки неудобства са поднесени с такава доза хумор от Удхаус, че няма шанс да нарушат доброто настроение на читателя. Дори напротив!

 „Горе главата, Джийвс!”

 Видяла ентусиазма ми от творчеството на Удхаус, Девора побърза да ме зарадва с още едно заглавие. Случайно или не,  „Горе главата, Джийвс!” се явява нещо като логично продължение на гореспоменатата книга. Излишно е да споменавам, че и в нея крилатите фрази бликат от всяка страница, а веселото хихикане няма да ви пусне през цялото време. Чудесен английски хумор, точни иронични попадения и, няма да ви изненадам, логичен хепи енд. След книга на Удхаус, уверявам ви, няма да е останала и следа от лошо настроение или признаци на депресия. 

 

„Външният вид не е всичко. Признавам, че всеки пълнокръвен султан или паша би си строшил краката да прибави Мадлин Басет към персонала на харема си, но още преди края на първата седмица ще зарони горчиви сълзи за своята импулсивност. Тя е фрашкана до хрилете с лигави глезотии. Смята, че звездите са венчето от маргаритки на дядо Боже, че зайците са гномчета на служба при вълшебната фея и че всеки път, когато някоя вълшебница си издухва мъничкото носле, се ражда бебе. А на всички ни е известно, че тая работа не става по този начин“.

Публикувано от Жоро

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: