Да виждате котката? Да виждате люлката?


Да виждате котката? Да виждате люлката?

Това питаше един от героите в книгата. Това се питах и аз, докато четях “Котешка люлка” на Кърт Вонегът. Като цяло книгата няма общо със заглавието си, но и животът често няма общо с празните думи. Признавам, до този момент бях чел от него единствено “Кланица 5”, но бях горе долу подготвен, че иде реч за странна, поне за мен, литература. Обърнах на задната корица: “Котешка люлка” е сред най-значимите творби на миналия век…и най-доброто, писано от Вонегът”, прочетох там.

В общи линии сюжетът на книгата се дели на две. В първата част главният герой пише книга за деня, в който е избухнала атомната бомба над Хирошима. Издирва хора, свързани със създателя на бомбата, създава негов образ посредством разказите за великия учен. Тук е мястото да вметна уточнението, което самият автор е дал в началото: “Нищо в тази книга не е истина”. Излишно е да казвам на хората, които имат представа от творчеството на Вонегът, че повествованието е доста шантаво. В един момент някак ми се размива историята с бомбата и героят заразправя приключението си в измислената държава Сан Лоренцо и за това как е станал бокононист, последовател на Боконон, някакъв тип секта. Тук вече картината се преобразява в нещо като антиутопия, намирам прилики с “Прекрасния нов свят” на Хъксли. Иде реч за края на света, за апокалипсиса, причинен от човешко действие и т.н. Стилът ми се стори доста странен, поне за моя вкус. Но както разбирам аз, все пак аз съм човекът, който започва да чете два пъти “Параграф 22” и два пъти се отказа… Може би това не е моят тип книга, но не съжалявам, че я прочетох. Отпускащо четиво, в което намерих и някои интересни попадения. Плюс това си беше един добър опит да разведря военно-документалисткия си литературен вкус. Сега се залавям с Удхаус!

Публикувано от Жоро

3 мнения за “Да виждате котката? Да виждате люлката?

  1. ми то си е обяснено кво е котешката люлка за малко по-внимателните читатели.

  2. Съгласна с двата коментара! Най-добрата книга, която съм чела! Макар авторът да казва „Нищо в тази книга не е истина“ смея да твърдя, че тя разказва за най-горчивите истини от нашия свят! Явно не си вникнал достатъчно в нея.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: