Ефективен PR


Преди 4 години бях приета да уча Връзки с обществеността в СУ, но ако попитате огромна част от моите роднини какво уча, ще ви отговорят без колебание: “журналистика”. Проблемът с масовата липса на осведоменост какво е това PR и с какво точно се занимава е с много по-широк обхват от този на моето семейство. Хората или не знаят за какво става въпрос, или свързват PR с ядене, пиене, празни приказки, безсмислени събития и глупави прессъобщения. Истината е, че PR е толкова всеобхватен, че е абсолютно невъзможно да се разгледат всичките му страни, още по-малко да бъде подведен под общ знаменател. В България професията на специалиста по връзки с обществеността вече е широко застъпена. Голям брой агенции се състезават за национални призове, все повече международни агенции навлизат в нашата родина, а компании, институции, дори отделни личности имат своите екипи от PR специалисти.

Наскоро попаднах на обява за PR, дадена от един софийски театър. Изискванията, на които трябваше да отговаря кандидатът, бяха: добро владеене на английски език, комуниактивност, компютърна грамотност. Макар това да са важни основи за практикуването на която и да било професия, тези изисквания съвсем не са изчерпателни, ако трябва да изброим компетенциите на PR специалиста, а и нещо повече – доказват колко голям е проблемът с разбирането на отговорностите и истинската роля, които има един специалист в областта.

Тревожен е фактът, че в България неяснотата, която съпътства понятието PR, не е присъща само за обикновените хора. Много от тези, които наричат себе си специалисти и асистенти, също не са наясно за дълбоките води, в които са навлезли. Оказва се, че PR не е само умението да общуваш. За да бъдеш истински специалист, трябва да притежаваш бърз ум, да реагираш адекватно, да имаш огромни познания в много области и да се учиш непрекъсато.

Още характеристики, както и много теория и примери от практиката, могат да бъдат научени от “библията на PR” – “Ефективен PR” (Кътлип, Сентър, Бруум). Книгата е полезно четиво за всеки, които има интереси в тази област, защото е разгърнат преглед на професията PR и сполучлив опит да бъдат осветени колкото се може повече аспекти от нейното приложение.

Томът се състои от 16 глави, но няма нужда да бъдат четени в определена последователност. Последните две-три глави например, макар и полезни заради общата информация, са пълни с американска статистика, която, освен че се изменя постоянно, не е от особено значение по нашите географски ширини. Да, примерите са предимно от САЩ, но това е може би единственият недостатък на книгата.

Едно от предимставата й е дефинирането на всяко понятие, което е свързано с PR, а обстойното обяснение на различните аспекти на професията показва на читателя до каква огромна степен PR влияе на всички социални процеси, характерни за нашето съвремнно общество.

Четивото е полезно както за специалисти, така и за хора с интереси в областта. Книгата може да бъде използвана като помагало и от студенти различни специалности, тъй като познанията по PR са необходими не само във Факултета по журналистика, но и във всяка сфера на живота.

* Снимка: Roi.bg

Публикувано от Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: